Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft zich versterkt met Emmanuel Nzekwesi. De 2.03 meter lange Nederlandse forward, die de afgelopen vijf jaar uitkwam voor de universiteitsploeg van Oral Roberts, tekende vandaag een contract voor één seizoen bij de Leidse basketbalclub.

Emmanuel Nzekwesi (geboren op 5 september 1997) zette op jonge leeftijd de stap om in Amerika zijn basketbalopleiding te krijgen. Twee seizoenen lang speelde hij voor de Byron Nelson Trophy Club (high school) in Texas. Nzekwesi zou daarna in eerste instantie bij Weber State gaan spelen, maar dat ging niet door. Uiteindelijk kreeg hij een aanbod van Oral Roberts, dat in de NCAA Division I uitkomt, om daar zijn collegeperiode te mogen basketballen en studeren.

In zijn eerste seizoen was Nzekwesi redshirt, wat betekent dat hij geen wedstrijden mocht spelen. In de daaropvolgende vier seizoenen liet de sterke insidespeler zich gelden. In het eerste seizoen dat hij wel mocht spelen, startte Nzekwesi, die in Nederland bij het Haagse Jumpers was begonnen, meteen 29 van de 30 wedstrijden. Daarin was hij goed voor gemiddeld 9.8 punten en 6.4 rebounds. Hij werd na het seizoen uitgeroepen tot The Summit League Freshman of the Year.

Elk seizoen verbeterde Nzekwesi zijn statistieken. De jeugdinternational sloot zijn laatste seizoen (2019-2020) af met gemiddeld 16.3 punten (tegen 55% schot) en 9.9 rebounds. Werd Nzekwesi in 2018 nog opgenomen in het The Summit League Honorable Mention Team en in 2019 in The Summit League All-Second Team, na afloop van het voortijdig beëindigde afgelopen seizoen viel hem de eer ten deel om opgenomen te worden in The Summit League All-First Team. Tevens maakte hij deel uit van het NABC All-District Second Team.

Bij de Oral Roberts Golden Eagles sloot Nzekwesi zijn collegecarrière af met in totaal 1.492 punten (elfde in de historie van Oral Roberts) en 889 rebounds, waarmee hij op de alltime lijst een zesde plaats inneemt.

Coach Geert Hammink is bijzonder blij dat Nzekwesi zich aan Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gecommitteerd heeft. “Hij is misschien wel de beste Nederlander uit het collegebasketbal van de afgelopen twee, drie decennia, statistisch gesproken. En belangrijker dan dat: een fantastisch mens. Dat schijnt in de gesprekken die we gevoerd hebben door. Ik ben er zeker van dat het Leidse publiek Emmanuel zal omarmen.”

In de komende periode gaan Geert Hammink en de technische staf verder met het invullen van de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball voor het seizoen 2020-2021. Marijn Ververs, Worthy de Jong, Troy Koehler, Luuk van Bree en Desure Buie werden al eerder vastgelegd.

Hier kun je wat highlights zien van Nzekwesi tijdens het afgelopen seizoen.


EmmanuelNzekwesi Eredivisie

Meer nieuwsberichten