Zorg en Zekerheid Leiden heeft slechts één seizoen mogen genieten van de kunsten van Emmanuel Nzekwesi. De 2.03 meter lange forward speelt aankomend seizoen voor Belfius Mons-Hainaut. Saillant detail: de Belgische ploeg is op 13 september tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League.

Na een mooie collegeloopbaan bij Oral Robert (in zijn seniorjaar was Nzekwesi gemiddeld goed voor 16.3 punten en 9.8 rebounds) werd Leiden zijn eerste stap als professioneel basketballer. Nzekwesi debuteerde op 3 oktober in en tegen Den Helder Suns met een fraaie double: 18 punten en 13 rebounds.

Nzekwesi maakte zijn fraaie getuigschriften in de Dutch Basketball League meer dan waar. Hij sloot het reguliere seizoen af als topscorer van de league met gemiddeld 21.5 punten per wedstrijd, tegen een percentage van 62,7%.Daarnaast tekende Nzekwesi gemiddeld voor 8.9 rebounds, 2.1 assists, 1.6 steals en 0.55 blocks. Zijn hoogste score in een wedstrijd bedroeg 33 punten en dat deed hij zowel tegen Den Helder Suns als The Hague Royals. In die wedstrijd tegen de Haagse formatie plukte hij ook 15 rebounds van de borden.

Zijn spel leidde tot een zee aan seizoenprijzen. Door coaches, aanvoerders en een select aantal mediavertegenwoordigers werd Nzekwesi uitgeroepen tot Most Valuable Player van de DBL en Rookie of the Year. Tevens werd hij opgenomen in het All*Star Team. All-Defense Team en in het All-Rookie Team. Daarnaast werd hij ook uitgeroepen tot Statistical Player of the Year. Zijn efficiency van 26.4 was met afstand een nieuw record voor deze op statistieken gebaseerde categorie. Nooit eerder won een speler zeven seizoenprijzen in één seizoen.

In de acht wedstrijden voor de play-offs noteerde Nzekwesi gemiddelden van 17.1 punten, 8.0 rebounds, 2.5 assists, 1.5 steals en 0.8 blocks per wedstrijden. Hoewel hij niet werd uitgeroepen tot MVP van de play-offs was het spel van Nzekwesi wel van wezenlijk belang voor het binnenhalen van het kampioenschap.

In totaal speelde Nzekwesi 29 wedstrijden voor Zorg en Zekerheid Leiden. Daarin was hij goed voor 587 punten, 245 rebounds, 64 assists, 46 steals en 18 blocks. Van binnen de driepuntscirkel werkte Nzekwesi af tegen 64,6%. Van buiten de cirkel noteerde Nzekwesi 38,7%. Zijn percentage vrije worpen bedroeg 69,5%.


EmmanuelNzekwesi Eredivisie

Meer nieuwsberichten