Emmanuel Nzekwesi van Zorg en Zekerheid Leiden, Sander Hollanders van Basketbal Academie Limburg en Jett Speelman van Yoast United Bemmel hebben het reguliere seizoen afgerond met de beste statistieken. Het levert Nzekwesi de titel Statistical Most Valuable Player op. Hollanders en Speelman delen de eer van de Kees Akerboom Trofee voor de beste driepuntschutter van de Dutch Basketball League, een klassement waar Giddy Potts op de vijfde plaats eindigde.

Dat Emmanuel Nzekwesi op weg was naar een uitmuntend rapport zal geen verrassing zijn, maar de efficiency rating van 26,39 is een ongekend record. Sinds 2003 – het eerste jaar dat de Statistical MVP in de competitie werd berekend – was het record in handen van Leon Rodgers. De Amerikaan van EiffelTowers Den Bosch kwam in 2007 tot een efficiency rating van 24,58: een verschil van 1,81 punten.

De score van Nzekwesi is nota bene bijna 3 punten (!) hoger dan de score van de laatste winnaar van de onderscheiding, de Amerikaan Darius Thompson van Zorg en Zekerheid Leiden.
Emmanuel Nzekwesi grossiert dit seizoen in onderscheidingen. Hij werd eerder door de coaches en de aanvoerders van de DBL-ploegen plus de mediavertegenwoordigers uitgeroepen tot Most Valuable Player en Rookie of the Year en werd gekozen in het All Star Team, het All Defense Team en het All Rookie Team. Nzekwesi is met 21,8 punten per wedstrijd in 2021 bovendien de topscorer van de DBL. Bij de rebounds staat hij in de top 5.

De Kees Akerboom Trofee voor de beste driepuntschutter van de DBL wordt in 2021 gedeeld door Sander Hollanders en Jett Speelman. Beiden finishten op 55 punten, 6 meer dan de nummer drie, Jarred Ogungbemi-Jackson van Donar Groningen. Ook JaCori Payne van Heroes Den Bosch (46 punten) en Giddy Potts van Zorg en Zekerheid Leiden (45 punten) kwamen nog in de buurt.

De Kees Akerboom Trofee werd in 1986 bedacht tijdens de Haarlem Basketball Week als eerbetoon aan Nederlands grootste schutter aller tijden, Kees Akerboom. De berekening is eenvoudig: van het aantal punten dat een speler uit driepunters heeft gemaakt wordt het aantal driepuntspogingen afgetrokken om tot de eindscore te komen. Hollanders (167-74) en Speelman (104-53) kwamen daardoor allebei op 55 punten uit. Niet eerder finishten twee spelers in de DBL op exact hetzelfde puntentotaal.

De 55 punten van Hollanders en Speelman vormen geen bedreiging voor Kees Akerboom junior, aan wie in 2009 de eeuwige roem van de onderscheiding ten deel viel met een score van 82 punten. De zoon van de naamgever van de prijs is eveneens onbedreigd recordhouder. Zes keer (2008, 2009, 2011, 2012, 2015 en 2016) won Akerboom junior de award; drie keer back-to-back. Akerboom senior zelf prijkt helaas niet op de erelijst, omdat tijdens het grootste deel van zijn imposante carrière de driepuntslijn nog niet op de vloeren was geschilderd.


EmmanuelNzekwesi Eredivisie Recordscore StatisticalMVP

Meer nieuwsberichten