Emmanuel Nzekwesi is de Grote Winnaar geworden van de verkiezingen voor de DBL Seizoenprijzen. De speler van Zorg en Zekerheid Leiden werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van de DBL in 2021. Worthy de Jong kreeg eveneens een plaats in het DBL All Star Team.

De MVP-trofee betekent automatisch nóg een award voor Nzekwesi: hij maakt uiteraard deel uit van het 2021 All Star Team van de DBL. Dat elite vijftal wordt verder gevormd door Jarred Ogungbemi-Jackson van Donar, Worthy de Jong van Zorg en Zekerheid Leiden, Miha Lapornik van Heroes Den Bosch en Arunas Mikalauskas van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam.

De oogst aan prijzen van Emmanuel Nzekwesi is ongekend. Nooit eerder won een Eredivisiespeler zoveel prijzen in één jaar. Nzekwesi is naast MVP en All Star ook gekozen als Rookie of the year. Daarnaast maakt hij deel uit van het All Rookie Team en het All Defense Team. Hij is bovendien de topscorer van de DBL en heeft een grote voorsprong in het klassement van de Statistical Most Valuable Player, een klassement dat pas na berekening van de laatste competitieduels en grondige controle definitief vorm krijgt.

In Nederland kwam het niet eerder voor dat de Rookie of the year meteen óók werd gekroond tot MVP. De NBA kent wel twee rookies die in hun eerste seizoen werden uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de competitie: Wilt Chamberlain van de Philadelphia Warriors in 1960 en Wes Unseld van de Washington Bullets in 1969. Van deze twee was alleen Chamberlain in zijn rookie-jaar ook topscorer van de NBA. Chamberlain was bovendien toprebounder, terwijl Nzekwesi dit seizoen tot de vijf beste rebounders van de DBL hoort.

Maar er zijn vast nog wel een paar ‘feitjes’ te vinden waarop de vergelijking tussen Nzekwesi en Chamberlain mank gaat…

Emmanuel Nzekwesi is sinds 1975 de twaalfde Nederlandse speler die zich de ‘meest waardevolle’ mag noemen. De laatste Nederlander die die eer te beurt viel, was Worthy de Jong in 2016. Nzekwesi is de achtste speler van het jaar uit de selectie van Leiden. Eerdere Leidse winnaars van de meest prestigieuze onderscheiding waren: Arthur Collins (1978), Jerry Beck (1984), Toon van Helfteren (1986), Danny Gibson (2010), Seamus Boxley (2012), Worthy de Jong (2016) en Darius Thompson (2019).

Den Bosch blijft fier aan kop staan als hofleverancier van het All Star Team. Miha Lapornik is de 46ste All Star namens de Bosschenaren. Met Jarred Ogungbemi-Jackson levert Donar voor de 34ste keer een bijdrage aan het All Star Team. Worthy de Jong en Emmanuel Nzekwesi zijn de nummers 27 en 28 uit Leiden. Arunas Mikalauskas is na Michael Huger (1996) en Patrick Hilliman (2010) de derde All Star afkomstig van Rotterdam Basketbal, het huidige Feyenoord. Worden echter de zes All Stars van Rotterdam Zuid voor de stad meegeteld, dan is Mikalauskas de negende ‘Rotterdammer’ ooit in een All Star Team.


AllStarTeam EmmanuelNzekwesi Eredivisie MVP Seizoenprijzen2021 WorthyDeJong

Meer nieuwsberichten