Geert Hammink, de coach van Zorg en Zekerheid Leiden, is de nieuwe Coach of the year in de Dutch Basketball League. De onderscheiding voor Rookie of the year gaat naar Emmanuel Nzekwesi.

Zorg en Zekerheid Leiden kan er weer een prijzenkastje bij laten timmeren. Geert Hammink is door de coaches en aanvoerders van de DBL-teams plus vertegenwoordigers van de media gekozen tot Coach of the year in de Dutch Basketball League. Het is in de DBL zijn eerste individuele prijs als coach.

De trofee gaat voor de zesde keer in de historie naar de coach van Leiden. Ruud Harrewijn was in 1984 bij Elmex Leiden de eerste. In 2010, 2011 en 2012 ging de onderscheiding drie keer op rij naar Toon van Helfteren. De rij van de vijf voorgangers van Hammink werd in 2019 gesloten door Rolf Franke.

De strijd om de titel was tot het eind spannend. Hammink verzamelde in totaal 156 punten. Peter van Noord van Den Helder Suns ging lang aan de leiding, maar bleef uiteindelijk steken op 142 punten. De derde plek was voor Toon van Helfteren van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam met 90 punten.

Rookie of the year

Het is pas de derde keer dat de Rookie of the year uit de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden komt. Emmanuel Nzekwesi volgt Joey Schelvis (2009) en Joshua Duinker (2014) op. Nzekwesi had met 256 punten een straatlengte voorsprong op de nummer twee, Luuk van Bree (113 punten), ook van Zorg en Zekerheid Leiden.

Emmanuel Nzekwesi en Luuk van Bree zijn dan ook de eerste twee spelers in het All Rookie Team 2021 van de DBL. Het quintet rookies wordt gecompleteerd door Bob Berghuis (54 punten) van Yoast United uit Bemmel, Bart Bijnsdorp (50 punten) van The Hague Royals en Yamill Wip (33 punten) van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam.

Bob Berghuis en Bart Bijnsdorp slaan voor het All Rookie Team een piketpaaltje: niet eerder kwamen twee spelers in het All Rookie Team uit twee in de DBL debuterende teams. Ook de verkiezing van Yamill Wip is op zich bijzonder. De Rotterdamse guard raakte weliswaar door een langdurige blessure uit beeld, maar werd niet vergeten door de stemgerechtigden.


EmmanuelNzekwesi Eredivisie GeertHammink Seizoenprijzen2021

Meer nieuwsberichten