Tijdens de allereerste editie van de betfirst BNXT Awards in de AED Studios in het Belgische Lint (net voorbij Antwerpen) waren er voor Zorg en Zekerheid Leiden vier awards weggelegd. Voor diverse categorieën was gestemd door coaches, assistent-coaches, aanvoerders van alle clubs in de BNXT League alsmede diverse basketbaljournalisten.

Meer dan 500 aanwezigen bevolkten de AED Studios. Onder hen de drie genomineerden per categorie. Worthy de Jong was genomineerd voor drie awards. Bij Sixth Man of the Year moest Mister ZZ Leiden met 63 stemmen genoegen nemen met een tweede plaats achter winnaar Mikael Jantunen van Filou Oostende (91 stemmen).

De twee andere nominaties van De Jong leverde hem twee awards op. Was De Jong vorig seizoen nog Defensive Player of the Year in de Dutch Basketball League, die lijn trok hij dit seizoen door naar de BNXT League. Met 75 stemmen had hij 25 stemmen voorsprong op Wen Mukubu van Kangoeroes Basket Mechelen.

Daarnaast werd De Jong ook uitgekozen tot Dutch Player of the Year. In deze categorie kreeg De Jong 63 stemmen. Hij bleef daarmee Thomas van der Mars (Heroes Den Bosch, 29 stemmen) en Ralf de Pagter (Landstede Hammers, 26 stemmen) ruimschoots voor. Een mooie oogst voor De Jong in zijn laatste seizoen als 5x5 basketballer.

Geert Hammink ging ook op herhaling. Afgelopen seizoen werd hij uitgeroepen tot Coach of the Year van de Dutch Basketball League, dit seizoen ontving hij de prijs van beste coach in het Nederlandse gedeelte van de BNXT League. Hammink kreeg 71 stemmen. Vincent van Sliedregt (Aris Leeuwarden) werd tweede met 38 stemmen, Radenko Varagic (Basketbal Academie Limburg) ontving 36 stemmen.

Asbjørn Midtgaard was een van de drie kandidaten voor de Most Valuable Player van de BNXT League. De Deense center van Zorg en Zekerheid Leiden eindigde in de verkiezing als derde met 57 stemmen. Emmanuel Nzekwesi (thans Belfius Mons-Hainaut, vorig seizoen nog als speler van Zorg en Zekerheid Leiden MVP van de Dutch Basketball League) eindigde als tweede met 85 stemmen. Met ruime voorsprong werd Levi Randolph van Filou Oostende gehuldigd als MVP. De Amerikaanse guard ontving 135 stemmen.

Toch was er ook nog een award voor Midtgaard. Fans hadden kunnen stemmen voor het BNXT Dream Team en die stemmen werden dan gekoppeld aan de stemmen van de coaches, assistent-coaches, aanvoerders en journalisten. In dat BNXT Dream Team was Midtgaard de enige speler uit het Nederlandse deel die tot dit vijftal behoorde. De vier anderen waren Emmanuel Nzekwesi (Belfius Mons-Hainaut), Levi Randolph (Filou Oostende), Wen Mukubu (Kangoeroes Basket Mechelen) en Myles Stephens (Kangoeroes Basket Mechelen).

Tijmen Last werd uitgeroepen tot de Dutch Referee of the Year. Sander Hollanders van Basketbal Academie Limburg kon de prijs voor Dutch Rising Star of the Year in ontvangst nemen.

Er was nog een prijs voor iemand met een Leids verleden. Ton Boot kreeg namelijk de Lifetime Achievement Award. In het seizoen 1982/1982 was de kampioenenmaker namelijk coach van Parker Leiden. Met die ploeg haalde hij overigens geen landskampioenschap binnen. Dat lukte hem wel veertien keer met vijf verschillende clubs. Als speler veroverde hij vijf keer het landskampioenschap.


AsbjørnMidtgaard BNXT_Awards Eredivisie GeertHammink TonBoot WorthyDeJong

Meer nieuwsberichten