Zorg en Zekerheid Leiden heeft een knappe prestatie geleverd door zich ten koste van Filou Oostende te plaatsen voor de finale van de BNXT play-offs. Dat wordt een ouderwets Nederlands feestje, want Zorg en Zekerheid Leiden stuit daarin op Donar. De eerste wedstrijd is donderdag 9 juni in Groningen (aanvang 20.00 uur), de return in Leiden staat gepland voor zaterdag 11 juni (aanvang eveneens 20.00 uur).

Voor aanvang van het seizoen waren velen ervan overtuigd dat de Belgische topploegen de dienst zouden uitmaken in de BNXT League. Ploegen als Zorg en Zekerheid Leiden, Heroes Den Bosch en Donar zouden af en toe een potje winnen, maar de hoofdprijzen zouden in België worden verdeeld.

Een duidelijke misvatting, zo blijkt nu. Want in de finale van de BNXT play-offs staat geen Belgische ploeg. Sterker nog, drie Nederlandse ploegen bereikten de halve finale en daarin won Zorg en Zekerheid Leiden beide wedstrijden tegen Filou Oostende.

De finale gaat dus tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar, dat over twee wedstrijden met één punt verschil van Heroes Den Bosch wist te winnen. Het seizoen voor Zorg en Zekerheid Leiden gaat dus met nog eens twee wedstrijden verlengd worden. Daarmee komt de teller van officiële wedstrijden in één seizoen op 69 te staan; en daarnaast zijn er hier en daar ook nog wel de nodige oefenwedstrijden gespeeld.

Met de komst van Peter Olisemeka eind februari en vanuit de eigen jeugd Lucas Kruithof groeide de selectie naar 14 spelers en die heb je echt wel nodig. Eerst viel Worthy de Jong met een gebroken duim een tijdje weg, Arunas Mikalauskas kreeg last van zijn knieën, maar beide spelers waren er wel weer bij in de finale van de nationale play-offs. Maarten Bouwknecht moest echt opgelapt worden om nog tegen Heroes Den Bosch te spelen, maar hield het daarna voor gezien.

Jhonathan Dunn werd ook geplaagd door een knieblessure en speelde de eerste twee wedstrijden in de BNXT play-offs enigszins mee, al kon hij de dag voorafgaand aan een wedstrijd niet trainen. Jamayro de Windt, die als back-up van Marijn Ververs de nodige minuten maakte, raakte geblesseerd in de finale van het U22-team, afgelopen maandag. Al met al was het een zware fase voor de ploeg, maar op karakter en met goed basketbal werd de finale van de BNXT play-offs wel bereikt door eerst Leuven Bears en daarna Filou Oostende uit het toernooi te kegelen.

In de finale wacht Donar, het breedste team van alle eredivisieploegen. Zorg en Zekerheid Leiden heeft dit seizoen twee keer tegen de Groningse formatie gespeeld. Op 19 december stond er in MartiniPlaza geen maat op Zorg en Zekerheid Leiden. Maarten Bouwknecht excelleerde en de Leidse ploeg boekte een 63-92 overwinning. Op 22 januari ging het duel in Leiden echter verloren. Donar won dat treffen met 69-71.

Veel zegt het allemaal niet, want bij Donar bleef Austin Luke in beide duels nog aan de kant. De Groningse Amerikaan schoot afgelopen dinsdag in Den Bosch uit zijn slof met 31 punten en 9 assists. Zorg en Zekerheid Leiden zal dus op twee vlakken een antwoord moeten vinden. Enerzijds het afstoppen van de tandem Luke-Marquis Addison en de verdedigende rebound controleren.

Zoals gezegd vindt het eerste duel donderdagavond plaats. Komende zaterdag is dan de laatste wedstrijd van dit seizoen en tevens de laatste wedstrijd van Worthy de Jong in het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden. Dan moet het dak eraf, want dit team (en vooral De Jong) verdient gewoon een volle bak!


BNXT_play-offs Donar Eredivisie Finale Preview

Meer nieuwsberichten