Het is een prachtig basketbalseizoen voor Zorg en Zekerheid Leiden. Allereerst werd de bekerfinale in Zwolle gewonnen. De volgende prijs kwam in een serie van vijf wedstrijden tegen Donar. Vooral de laatste 2’41 minuten van wedstrijd vijf waren ongelooflijk. Vrijdagavond gaat Zorg en Zekerheid Leiden op voor de derde finale: die van de BNXT play-offs tegen Filou Oostende.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden in de Nederlandse play-offs nog thuisvoordeel had (voor zover dat wat waard was), daar gaat dat voordeel in de finale van de BNXT play-offs naar Filou Oostende. De Belgische recordkampioen sloot de Elite Gold als tweede af, Zorg en Zekerheid Leiden kwam als vierde over de finish.

Zorg en Zekerheid Leiden, de regerend titelhouder van de BNXT League, zal in de eindstrijd als underdog van start gaan. Het is lastig om in Oostende te winnen. Om kampioen te worden, zal Zorg en Zekerheid Leiden dat minimaal één keer moeten doen. Bij voorkeur vrijdagavond om 20.30 uur. Mocht die missie slagen, dan kan Zorg en Zekerheid Leiden zondag om 15.00 uur in de eigen Vijf Meihal voor de triple gaan.

Mocht er vrijdagavond verloren worden aan de Belgische kust, ook dan zal er in Leiden gewonnen moeten worden om er een derde wedstrijd (dinsdagavond 20.30 uur in Oostende) uit te slepen. Naar doelsaldo hoeft niet gekeken te worden.

Als voorbeeld nemen we de twee wedstrijden in de Elite Gold. Op 18 maart won de Leidse formatie in eigen huis met 80-75. Op 8 april werd er in Oostende verloren met 81-56. Stel dat deze volgorde omgedraaid zou zijn, dan zou het nog steeds 1-1 staan en was een derde wedstrijd noodzakelijk.

De bekendste speler van Filou Oostende is natuurlijk Keye van der Vuurst de Vries. De jonge Nederlandse international hield vorig seizoen Oostende in de eerste wedstrijd uit de halve finale van de BNXT play-offs in de race. Zorg en Zekerheid Leiden won de thuiswedstrijd slechts met 84-82. Dat leek te weinig om door te stoten naar de finale. Zeker niet toen Oostende vier minuten na rust een 59-46 voorsprong had genomen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam echter sterk terug en versloeg Oostende met 78-88, om daarna in de finale van Donar te winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden treedt vrijdagavond dus om 20.30 uur aan in Oostende. Ongeacht het resultaat moet de Vijf Meihal zondag volstromen. Het is sowieso de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen en mogelijk ook de laatste wedstrijd in de Vijf Meihal. Dus kom nog één keer dit team aanmoedigen. De spelers en coaches hebben dit wel verdiend na een seizoen waarin voor het eerst in de Leidse geschiedenis de dubbel in de wacht is gesleept.


BNXT_League BNXT_play-offs Eredivisie FilouOostende Finale Preview

Meer nieuwsberichten