Na het behalen van het Nederlands kampioenschap is het seizoen 2023/2024 voor Zorg en Zekerheid Leiden nog niet voorbij. Komende week wordt er met Filou Oostende nog gestreden om het algehele kampioenschap van de BNXT League. Eerst maandag aan de kust van België, komende woensdag wordt er in de eigen Arena 1574 tegen de kampioen van België gespeeld. Mocht de best of three dan nog niet beslist zijn, dan staat er nog een derde wedstrijd op het programma en die wordt dan weer in Oostende afgewerkt.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden wordt het de derde keer dat de ploeg in de finale van de BNXT League uitkomt. In de eerste twee edities van de gecombineerde competitie tussen Nederlandse en Belgische clubs ging de titel steeds naar Zorg en Zekerheid Leiden.

In het eerste seizoen stroomde Zorg en Zekerheid Leiden in de kwartfinale in. De teleurstelling van het mislopen van de Nederlandse titel werkte nog door in de eerste wedstrijd. Op bezoek bij Leuven Bears werd met 82-68 verloren. In de return in Leiden werd die negatieve marge snel weggepoetst. Via een 81-59 overwinning plaatste de Leidse formatie zich voor de halve finale.

Daarin was Filou Oostende de tegenstander. In eigen huis werd moeizaam gewonnen: 84-82. In de uitwedstrijd verraste Zorg en Zekerheid Leiden door met 78-88 te winnen in het hol van de leeuw. In de eindstrijd, een volledig Nederlandse finale, stuitte Zorg en Zekerheid Leiden op Donar. De uitwedstrijd werd met 72-75 in winst omgezet. In Leiden ging het lange tijd de verkeerde kant op, maar uiteindelijk werd er met 71-70 gewonnen. Zo werd Zorg en Zekerheid Leiden de eerste ploeg die beslag legde op het kampioenschap van de BNXT League.

Vorig seizoen begonnen de BNXT play-offs voor Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale. Daarin was Spirou Basket Charleroi geen partij. In België werd het eigenlijk al meteen beslist door met 67-86 te winnen. In de Vijf Meihal was het verschil kleiner, niettemin pakte Zorg en Zekerheid Leiden de winst met 71-58. Dat betekende een finale tegen Filou Oostende. In het eerste duel in de Belgische kustplaats deelde Zorg en Zekerheid Leiden meteen een tik uit door met 66-79 te winnen. De return vond op een zomerse middag plaats in de ‘oven’ van de Vijf Meihal. Aanvankelijk wilde de Belgische recordkampioen niet spelen. Uiteindelijk gebeurde dat wel, met een negatief resultaat voor Zorg en Zekerheid Leiden: 63-78. Wedstrijd drie moest de beslissing brengen. En weer was het Zorg en Zekerheid Leiden dat er met de winst vandoor ging: 80-91.

Zorg en Zekerheid Leiden krijgt in de huidige finale dus de kans om een hattrick te bewerkstelligen. In België zien ze natuurlijk liever Filou Oostende winnen, want daar zijn ze niet blij met het feit dat Zorg en Zekerheid Leiden tot nu toe de enige ploeg is die de titel van de BNXT League heeft gepakt. En dat nog wel twee keer.

Gedurende het seizoen hebben beide ploegen elkaar drie maal getroffen en drie keer ging de winst naar de formatie van coach Dario Gjergja. In de strijd om de SuperCup ging de Leidse ploeg in de Vijf Meihal fors onderuit: 59-89. In maart bleef Zorg en Zekerheid Leiden in Oostende lange tijd bij, om uiteindelijk met 75-68 te verliezen. Op 1 mei was het verschil in Arena 1574 weer een stuk groter: 68-86. Maar nu gaat het om de titel, nu zijn het de play-offs, en dan staat er een hele andere Leidse ploeg op het veld. En in een hal waar het dus ook flink kan spoken, zo bleek in de finale van de Nederlandse play-offs tegen Heroes Den Bosch.

De thuiswedstrijd aankomende woensdag begint om 20.00 uur. Zorg dat je een kaartje koopt en op tijd bij de hal bent, want het wordt weer lekker druk.


BNXT_League Eredivisie FilouOostende Finale Preview

Meer nieuwsberichten