71-70

Datum: zaterdag 11 juni 2022 · 20:00

ZZ Leiden verovert eerste BNXT kampioenschap

Zorg en Zekerheid Leiden heeft beslag gelegd op de allereerste BNXT trofee. Daar zag het overigens drie kwarten niet naar uit. Donar was heer en meester, maar in het laatste kwart opende Zorg en Zekerheid Leiden met een 17-0 run naar 58-54. Daar brak de Leidse ploeg het verzet van de Groningers. Uiteindelijk werd het na twee laatste scores van Donar 71-70. Worthy de Jong werd in zijn laatste wedstrijd gekroond tot MVP van de BNXT play-offs.

In een uitverkochte hal zat de stemming er voor de wedstrijd al goed in. De fans van Zorg en Zekerheid Leiden lieten blijken toe te zijn aan een feestje. In de eerste anderhalve minuut leek dat er al aan te komen. Asbjørn Midtgaard en Arunas Mikalauskas tekenden voor een 4-0 voorsprong, terwijl Einaras Tubutis de nodige Groningse schoten stond te blokken.
Zorg en Zekerheid Leiden viel daarna aanvallend helemaal stil. Het ene na het andere schot ging mis en daar profiteerde Donar optimaal van. Marquis Addison verzilverde een 4-point play en Willem Brandwijk kwam door met twee mokerdunks. Na bijna acht minuten wist Luuk van Bree weer voor Zorg en Zekerheid Leiden te scoren, maar na het eerste kwart keek de Leidse ploeg wel tegen een 6-20 achterstand aan.

In het tweede kwart was er wel sprake van enige verbetering aan Leidse zijde, maar het was eerst Donar dat uitliep naar een maximale voorsprong van 15-33. Peter Olisemeka deed zich namens de thuisploeg wel gelden met twee dunks. Worthy de Jong, die zijn laatste wedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden speelde, noteerde de enige rake driepunter uit 16 pogingen. Via een score van Jhonathan Dunn – zijn enige score in de eerste helft – en twee rake vrije worpen van Marijn Ververs werd de eerste helft met een 19-35 achterstand afgesloten en leek het winnen van het eerste BNXT kampioenschap ver weg.

Na twee minuten in het derde kwart liep de voorsprong van Donar na een tweede driepunter van Thomas Koenis op naar 23-40. Opeens pakte Zorg en Zekerheid Leiden via Worthy de Jong en Marijn Ververs twee scores mee uit een aanvallende rebound. Dat bleek een wapen na rust te zijn, want in de tweede helft pakte Zorg en Zekerheid Leiden 9 van de 15 aanvallende rebounds. Vooral Peter Olisemeka deed daar goed werk door vijf aanvallende rebounds te pakken.

Na twee scores op rij van Asbjørn Midtgaard gaf het scorebord in de zesde minuut 33-40 aan. Zorg en Zekerheid Leiden kon echter niet doordrukken. In korte tijd schoot Donar via Austin Luke, Leon Williams en Donte Ingram drie driepunters raak. Een buzzerbeater driepunter van Austin Luke bracht de stand na drie kwarten op 41-54.

De start van het vierde kwart was echter fenomenaal. Een 17-0 run, waarin Jhonathan Dunn 10 punten liet aantekenen, deed de wedstrijd kantelen in Leids voordeel. Binnen vier minuten stond het ineens 58-54 en met de drie punten uit Groningen meegeteld was er dus een marge van zeven punten ontstaan. Donar vocht voor wat het waard was en kwam via vrije worpen en een nieuwe 4-point play van Maquis Addison vier minuten voor tijd toch weer voor te staan: 61-62.

Worthy de Jong bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw een voorsprong. Na een rake vrije worp van Luuk van Bree en een drive van Arunas Mikalauskas werd het twee minuten voor tijd 66-63. Peter Olisemeka zorgde na een fout op zijn aanvallende rebound voor een 67-65 voorsprong. Leon Williams liet tot drie keer toe in de slotfase een vrije worp liggen. Worthy de Jong en Arunas Mikalauskas hadden geen moeite om hun vrije worpen binnen te schieten, waardoor het 23 seconden voor tijd 71-66 was geworden. Amanze Egekeze scoorde nog twee keer in de slotfase (71-70), maar de zege van Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet meer in gevaar.

Daarmee schreef Zorg en Zekerheid Leiden geschiedenis. Als eerste club ooit werd het kampioenschap van de BNXT League veroverd. En dat na een nederlaag in de beslissende vijfde wedstrijd van de nationale play-offs tegen Heroes Den Bosch. Die klap was in Leuven nog niet verwerkt, maar twee dagen daarna werd de achterstand van 14 punten vakkundig weggepoetst. Filou Oostende moest het twee keer afleggen tegen Zorg en Zekerheid Leiden, dat in de hele BNXT play-offs zonder Maarten Bouwknecht moest spelen. En in de 69ste officiële wedstrijd van dit seizoen werd Donar na en fantastische comeback toch nog verslagen.

MVP van de BNXT play-offs Worthy de Jong sloot het duel af met een double double: 18 punten en 10 rebounds.