85-73

Datum: zaterdag 17 september 2022 · 20:30
Locatie: Het Forum, Aalst

ZZ Leiden onderuit in Aalst

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste oefenwedstrijd in België met een nederlaag moeten bekopen. Okapi Aalst, dat al diverse wedstrijden in de benen had, was na een ruststand van 36-38 in Leids voordeel uiteindelijk te sterk: 85-73.

Zorg en Zekerheid Leiden toonde in Aalst twee gezichten. Vooral in het eerste kwart speelde de Leidse ploeg uitstekend. De Leidse ploeg wist mede door een 0-8 run een voorsprong van 13 punten te bewerkstelligen: 15-28. Okapi Aalst kwam nog wel wat terug, maar de Leidse ploeg sloot het eerste kwart bij 20-28 af. Deion Hammond stond op dat moment al op 8 punten. Opvallend was dat geen enkele Leidse speler vrije worpen mocht nemen. Hammond maakte deel uit van de startende vijf die verder bestond uit Marijn Ververs (zichtbaar op archieffoto), Wesley Alcegaire, Luuk van Bree en Roeland Schaftenaar.

In het tweede kwart startte de thuisploeg met een 11-2 run om een 31-30 voorsprong te nemen. Het werd een puntje-puntje wedstrijd, maar Zorg en Zekerheid Leiden ging de rust nog wel in met een voordelige marge van twee punten: 36-38. De Leidse ploeg had een lager schotpercentage dan de Belgen, maar acht aanvallende rebounds (drie stuks van Luuk van Bree) hielpen natuurlijk wel mee.

Okapi Aalst draaide in het derde kwart de duimschroeven aan. Zorg en Zekerheid Leiden keek op een gegeven moment tegen een achterstand van 10 punten aan: 58-48. Een 0-9 Leidse run zorgde ervoor dat de schade na drie kwarten slechts één punt bedroeg: 58-57.

Ook in het laatste kwart bleven beide ploegen elkaar goed volgen. Bij een stand van 71-71 plaatste de Belgische ploeg echter een 12-0 run en die klap kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer te boven. Uiteindelijk resulteerde dit in een 85-73 nederlaag. Reboundend deed Zorg en Zekerheid Leiden het goed met 37 rebounds (13 aanvallend) tegen 22 voor Aalst. Het aantal turnovers was met 22 stuks aan de hoge kant. Wat duidelijk merkbaar was, was dat Zorg en Zekerheid Leiden nog geen ingespeeld team was. Op zich niet gek, want Thomas Rutherford maakte voorzichtig zijn eerste minuten in bijna vier weken tijd en Roeland Schaftenaar is pas sinds afgelopen maandag bij de ploeg.

Scores ZZ Leiden: Deion Hammond 17, Maarten Bouwknecht 10, Marijn Ververs 10 (7 rebounds), Roeland Schaftenaar 10 (11 rebounds), Wesley Alcegaire 9 (4 assists), Luuk van Bree 9, Thomas Rutherford 4, Lucas Kruithof 2 en Stan van den Elzen 2.