De Elite Gold van de BNXT League gaat zaterdag van start voor Zorg en Zekerheid Leiden. De regerend kampioen van de BNXT League opent met een thuiswedstrijd tegen Spirou Basket Charleroi, aanvang 20.00 uur. Dat betekent een weerzien met Erikas Venskus en David Collins, die vorig seizoen nog voor de Leidse ploeg uitkwamen.

Spirou Basket Charleroi was de laatste Belgische formatie die zich kwalificeerde voor de Elite Gold. Afgelopen seizoen deed de ploeg uit het zuiden van België ook mee aan de Elite Gold. Zorg en Zekerheid Leiden won beide wedstrijden. In de Vijf Meihal werd het een ruime 86-66 overwinning. Later in het seizoen moest er in Charleroi een verlenging aan te pas komen. Daarin stelde de Leidse ploeg de 89-98 overwinning veilig.

In de BNXT play-offs was Zorg en Zekerheid Leiden wederom gekoppeld aan Spirou Basket. In Charleroi nam de Leidse ploeg al een voorschot op de finale door met 67-86 te winnen. De return in Leiden leverde opnieuw een overwinning op: 71-58.

Spirou Basket boekte in de nationale competitie van België 11 overwinningen en 9 nederlagen. Na herberekening van de punten gaat Spirou Basket in de Elite Gold van start met 16 punten. Dat is goed voor een gedeelde zevende plaats. Zorg en Zekerheid Leiden begint met een totaal van 18 punten en deelt daarmee de derde plaats.

Spirou Basket Charleroi is een degelijke ploeg, die goed geleid wordt door Sam Rotsaert. Belangrijke posities in de selectie van Charleroi worden ingenomen door de twee spelverdelers. Joshua Heath kwam eerder uit voor Leuven Bears en is met zijn snelheid van grote waarde voor de ploeg. De andere spelmaker is international Milan Samardzic. Hij maakte deel uit van het nationale team van België, dat afgelopen zondag van Spanje wist te winnen.

Topscorer van Spirou Basket is echter Erikas Venskus. De Litouwer is gemiddeld goed voor 12 punten per wedstrijd. Zo’n lage score voor de topscorer geeft meteen aan dat de punten goed verdeeld worden. Tweede scorer was Austin Butler (11.5 punten gemiddeld), maar hij zal niet terugkeren in Charleroi. David Collins neemt zijn plaats in en zal zijn debuut maken tegen Zorg en Zekerheid Leiden.

Tyrell Roberts komt door met 11.4 punten per wedstrijd. Daarachter komt Nathan Kuta. De Nederlandse international is per wedstrijd goed voor 9.6 punten en 6.5 rebounds. Bine Prepelic en Marlon Makwa laten zich ook geregeld gelden. Overigens kwamen in de Belgische Domestic League negen spelers 19 of meer minuten binnen de lijnen. Dat geeft nog maar eens aan hoe breed deze ploeg is.

Zorg en Zekerheid Leiden ziet deze week de internationals Marijn Ververs, Luuk van Bree en Roeland Schaftenaar weer terugkeren van hun uitstapje met de Orange Lions. Brock Gardner heeft in de afgelopen periode zich nog verder bekwaamd in de aanvallende en verdedigende systemen van coach Doug Spradley. Opmerkelijk genoeg is Gardner op basis van gemiddelden topscorer van de Leidse ploeg met 15 punten per wedstrijd. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Gardner alleen in actie is gekomen tegen Den Helder Suns en LWD Basket.

Tweede scorer is Stan van den Elzen met 14.9 punten per duel, maar zoals bekend zal hij niet meer in actie komen dit seizoen. Derde scorer is Tajion Jones met gemiddeld 14 punten per wedstrijd. Beste rebounder is Roeland Schaftenaar met 6.3 rebounds per wedstrijd. Marijn Ververs deelt gemiddeld 6.8 assists per wedstrijd uit en is daarmee de tweede aangever van de BNXT League.

De nationale competitie zit er op. De Orange Lions hebben de eerste twee wedstrijden voor kwalificatie voor EuroBasket 2025 er ook op zitten. Het nu de hoogste tijd voor de crossborder fase van de BNXT League!


BNXT_League DavidCollins Elite_Gold Eredivisie Erikas_Venskus Preview Spirou_Basket Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten