Zorg en Zekerheid Leiden speelt morgen de eerste uitwedstrijd sinds de herstart van de Dutch Basketball League. De Leidse formatie gaat op bezoek bij Apollo Amsterdam. Waar Zorg en Zekerheid Leiden in twee wedstrijden de volle buit heeft gepakt, daar staan de Amsterdammers nog zonder winst. Dat is geen garantie voor winst, want de Leidse formatie heeft het in verleden vaak lastig gehad in de Apollohal.

Zorg en Zekerheid Leiden staat er momenteel goed voor. Tegen Donar speelde de Leidse ploeg een puike wedstrijd. Tegen Basketbal Academie Limburg zaten er wel wat slordige fases in de wedstrijd. Toen het echter even nodig was om op te schalen, lukte dat zonder problemen.

De Leidse ploeg zag Mees van ’t Hoff afgelopen woensdag binnen de lijnen terugkeren. Dat zal voor Troy Koehler nog niet opgaan. De Leidse guard/forward kampt nog met de naweeën van een enkelblessure. Jamayro de Windt mocht in de wedstrijd tegen zijn oude club een klein kwartiertje in het veld staan.

Coach Geert Hammink weet de speeltijd bij de Leidse formatie goed te verdelen. In de afgelopen jaren stonden er altijd wel meerdere spelers van Zorg en Zekerheid Leiden in de top-10 qua speeltijd, momenteel is alleen Emmanuel Nzekwesi in de top-10 terug te vinden, namelijk op de negende plaats met gemiddeld 32.7 minuten. Tegen Basketbal Academie Limburg ging de meeste speeltijd naar Nzekwesi en Giddy Potts, allebei 29 minuten. Carrington Love werd topscorer met 24 punten in slechts 23 minuten. Worthy de Jong kwam 26 minuten in actie en kon genoeg rust nemen voor het treffen van morgen.

De Apollohal is de oudste sporthal onder de eredivisieclubs. Toch is de situatie daar niet al te goed. Het is er vaak erg koud en de baskets die uit het plafond komen geven een iets ander beeld dan wanneer er torens staan. Patrick Faijdherbe staat niet meer langs de lijn bij Apollo Amsterdam. Die rol is nu overgenomen door Laki Lakner. Nederlagen tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (90-54) en tegen Almere Sailors (74-67 na verlenging) geven de burger niet veel moed, maar dit waren wel twee uitwedstrijden.

Vlak voor de (her)start van dit seizoen kreeg Apollo Amsterdam versterking van twee spelers die op verzoek van Lakner alsnog terugkeerden: Berend Weijs en Dexter Hope. In combinatie met onder meer Hicham Kherrazi en twee oud-Leidenspelers in Sergio de Randamie en Floris Versteeg zou er toch een redelijk vijftal binnen de lijnen kunnen komen. Noam Hasson, die pas één duel speelde, staat bovenaan bij de topscorers met 12 punten, gevolgd door Kherrazi (11.5 punten per wedstrijd) en De Randamie (10.5 punten per wedstrijd). Met gemiddeld 8 rebounds pakt Versteeg de meeste afkaatsers van het bord. De jonge Keyshawn Bottelier deelt gemiddeld 3.5 keer per wedstrijd een pass uit die tot een directe score leidt. Wat Apollo Amsterdam momenteel de das omdoet, zijn de lage schot- en vrijeworppercentages.

Het duel van zaterdag begint al om 16.00 uur. Via Eyecons is een gratis livestream beschikbaar. Het spreekt voor zich dat de statistieken ook live worden bijgehouden.


ApolloAmsterdam Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten