Deze week worden de seizoenprijzen van de Dutch Basketball League bekendgemaakt. Soms is het in een categorie al snel duidelijk, maar de keuze voor de beste DBL-speler vanaf de bank was kennelijk minder eenvoudig. Maar liefst 31 verschillende spelers kregen in deze categorie punten. Aan Riley LaChance van Zorg en Zekerheid Leiden gaven de coaches en aanvoerders van de DBL-clubs en de vertegenwoordigers van de media 64 punten. Dat waren er 5 meer dan Boy van Vliet van Heroes Den Bosch kreeg toebedeeld.

Vanaf de bank maakt LaChance onder coach Geert Hammink gemiddeld bijna 27 minuten per wedstrijd. De geboren schutter is daarbij goed voor 14,4 punten per wedstrijd. Hij rondt af tegen hoge percentages: 59 procent bij de tweepunters, 43 procent bij de driepunters en 81 procent bij de vrije worpen. Daarbij deelt hij ook nog eens 3,8 assists per wedstrijd uit.
Riley LaChance werd in februari naar Leiden gehaald als vervanger voor de plotseling vertrokken Carrington Love. Vorig seizoen speelde de guard, die zijn opleiding genoot op Vanderbilt, in België voor Okapi Aalst.

LaChance is sinds de invoering van de trofee in 2014 de zevende winnaar van de Sixth Man of the year award. Na Dylan Cormier (2015), Rogier Jansen (2016) en Sergio de Randamie (2019) komt de onderscheiding voor de vierde keer naar Leiden.

Marijn Ververs greep in twee categorieën naast de hoofdprijs. In de categorie MVP onder 23 jaar eindigde Ververs als tweede met 112 punten. De 37 stemmers gaven Boyd van der Vuurst de Vries van Den Helder Suns 171 punten. Sander Hollanders eindigde met 93 punten op de derde plaats.

Ververs verbeterde zich dit jaar aanzienlijk, maar dat was niet genoeg voor het winnen van de award voor de Most Improved Player. De Leidse aanvoerder eindigde als derde. Stan van den Elzen van Den Helder Suns kreeg van de stemgerechtigden in totaal 119 punten. De afstand naar de nummers twee (Sander Hollanders van Basketbal Academie Limburg met 102 punten) en drie (Marijn Ververs van Zorg en Zekerheid Leiden met 98 punten) was niet groot.

John van Dam werd uitgeroepen tot de beste scheidsrechter van het jaar.


6thManoftheyear Eredivisie RileyLaChance Seizoenprijzen2021

Meer nieuwsberichten