Zorg en Zekerheid Leiden had afgelopen woensdag een vrijwel zekere zege toch nog in rook op zien gaan. Lang om hierover te treuren, is er niet. De kater van woensdag kan zaterdagavond (aanvang 20.00 uur) al weer weggespoeld worden in de eigen Vijf Meihal. De Leidse ploeg treedt dan namelijk aan tegen Spirou Basket Charleroi.

Spirou Basket Charleroi heeft momenteel vier wedstrijden in de Elite Gold afgewerkt en daarin twee keer gewonnen. Na zeges tegen Landstede Hammers (95-79 in Charleroi) en Aris Leeuwarden (84-99 in Friesland) volgden twee nederlagen. Vorige week vrijdag werd er met 68-71 verloren van Donar, afgelopen woensdag kreeg Spirou Basket Charleroi in de Maaspoort klop tegen Heroes Den Bosch: 88-64. Nu zegt deze uitslag ook weer niet al te veel, want het verschil werd pas na rust, vooral in het vierde kwart, flink in cijfers uitgedrukt.

Spirou Basket Charleroi plaatste zich als vijfde en laatste voor de Elite Gold. In de Belgische fase sloot de ploeg van de Nederlandse international Nathan Kuta af met 10 overwinningen en 8 nederlagen. Daardoor was er een gat ontstaan van twee punten met de nummers 6 e 7, Leuven Bears en Okapi Aalst. In de Elite Gold deelt Spirou Basket Charleroi de zesde plaats met Hubo Limburg United en Donar. Dit trio heeft momenteel 20 punten, twee minder dan Zorg en Zekerheid Leiden.

De belangrijkste speler van Spirou Basket Charleroi is Jhivvan Jackson. Tegen Landstede Hammers pakte de Amerikaanse guard uit met 46 punten. In dat duel schoot Jackson 10 van zijn 13 driepunters raak. Over het hele seizoen gemeten is hij gemiddeld goed voor 18.6 punten per wedstrijd. Jackson is de enige speler van Spirou Basket Charleroi die een gemiddelde van 10 punten of meer heeft.

Toch is Spirou Basket Charleroi niet alleen maar afhankelijk van Jackson. Zes andere spelers komen door met gemiddeld 7 of meer punten per wedstrijd. Kuta is de tweede scorer met gemiddeld 9.9 punten. De 2.05 meter lange Nederlandse center pakt gemiddeld 7.2 rebounds per wedstrijd. Opmerkelijk is dat de noeste werker gemiddeld 2.8 aanvallende rebounds per duel pakt, dus hij zal zeker in de gaten moeten worden gehouden. De Sloveense center Bine Prepelic plukt 6.8 rebounds per wedstrijd.

Rafael Lisboa is de beste aangever van de ploeg. De Portugese spelmaker is, naast 8.4 punten per wedstrijd, gemiddeld goed voor 3 assists. Tegen Heroes Den Bosch werd Lisboa topscorer met 15 punten. Daarnaast pakte hij ook 4 steals. Jackson bleef in dat duel qua scores beperkt tot 13 punten, maar voegde wel 4 assists en 3 steals toe.

Het duel van zaterdag begint om 20.00 uur. Kom Zorg en Zekerheid Leiden naar een overwinning helpen! Elke overwinning brengt het thuisvoordeel in de halve finale van de Nederlandse play-offs (en vrijaf in de eerste ronde) weer een stuk dichterbij.


BNXT_League Charleroi Elite_Gold Eredivisie Preview Spirou Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten