Zorg en Zekerheid Leiden is bezig aan een fantastisch seizoen. De NBB-beker werd gewonnen, de reguliere competitie werd afgesloten op de eerste plaats met slechts drie nederlagen, alle uitwedstrijden werden in winst omgezet en diverse spelers en Franke werden overladen met seizoenprijzen. Echter, dat telt morgen allemaal niet meer mee, want in de play-offs staat iedereen gewoon weer op nul.

Het hele seizoen strijdt een ploeg voor een zo hoogst mogelijke positie op de ranglijst, want dat geeft thuisvoordeel in de play-offs. Daarin wordt uiteindelijk het kampioenschap beslist. Acht ploegen hebben zich voor de play-offs geplaatst en na het wegvallen van Dutch Windmills miste uiteindelijk alleen Basketball Academie Limburg de boot die naar het landskampioenschap moet leiden. Je zou je kunnen afvragen of acht van de negen (of tien) ploegen niet wat te veel van het goede is, maar dat terzijde.

Zorg en Zekerheid Leiden opent dinsdagavond (let op: de wedstrijd begint om 19.00 uur) tegen de nummer acht van de competitie, Feyenoord Basketball Rotterdam. Een staaltje scorebordjournalistiek van de eerste orde zegt dat de Leidse ploeg een makkie aan de Rotterdammers zou hebben. Immers, tijdens het seizoen werden alle vier wedstrijden tegen Feyenoord in winst omgezet. De twee thuiswedstrijden werden gewonnen met 88-64 en 92-68. Ook in Rotterdam was Zorg en Zekerheid Leiden de sterkste: 80-91 en 58-97.

Toch is het niet zo eenvoudig als je wellicht zou denken. In twee wedstrijden ontbrak Jeroen van der List bij Feyenoord en hij is met gemiddeld 14.9 punten en 8.5 rebounds wel een van de belangrijkste spelers in het team van coach Jan Stalman. Vlak Justin Gordon, de alleskunner en de man van de snoeiharde dunks, ook niet uit. De Amerikaan is met 17.6 punten en 8.8 rebounds zowel topscorer als toprebounder van Feyenoord. Beide lange mannen beschikken ook over een degelijk schot van buiten de driepuntslijn.

Feyenoord is uiteraard meer dan deze twee spelers alleen. De jonge spelmaker Sam van Dijk heeft weer een stapje gemaakt en Rens van Ravensteijn heeft dit seizoen laten zien waarom hij twee jaar terug deel uitmaakte van het Nederlands B-team. Michael Kok en de 34-jarige Ties Theeuwkens zijn gepokt en gemazeld als het gaat om basketbal in de play-offs. Dat geldt evenzeer voor de 32-jarige Robert Krabbendam, die vaak geplaagd wordt door blessureleed. En dan heb je nog Trevor Setty, de Amerikaan die vaak van haarkleur wisselt als ware hij de in Nederland spelende versie van Dennis Rodman.

Een gevaarlijk gezelschap en helemaal als Feyenoord ‘aan’ staat. Dat heeft New Heroes Den Bosch vorig seizoen aan den lijve ondervonden. De Bosschenaren wonnen hun eerste thuisduel met ruime cijfers, maar kregen daarna twee keer klop en konden hun seizoen als mislukt beschouwen. Dat Feyenoord er vervolgens tegen Donar niet aan te pas kwam, was geen schande. Dat lukte vorig seizoen namelijk geen enkele ploeg.

Zorg en Zekerheid Leiden mag er dus niet te makkelijk over denken. Vergeet ook niet dat de Leidse ploeg twee seizoenen terug als torenhoge favoriet meteen het eerste thuisduel tegen Apollo Amsterdam verloor. Vorig seizoen had Zorg en Zekerheid Leiden ook drie wedstrijden nodig om Aris Leeuwarden in de eerste ronde van zich af te schudden. Meteen scherp zijn is het devies!

De steun van de zesde man is in de play-offs zo mogelijk nog belangrijker. Zorg dat je om 19.00 uur op de tribune bent en ga na afloop naar Ajax kijken, thuis of in de Business Lounge van Zorg en Zekerheid Leiden. Kaartjes voor deze wedstrijd kun je hier kopen. Be there!


Eredivisie Feyenoord Play-offs Preview Thuisvoordeel

Meer nieuwsberichten