Zorg en Zekerheid Leiden neemt het woensdagavond op tegen Bahcesehir College. Het is de laatste thuiswedstrijd van de Leidse formatie in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. Er is nog steeds een kans dat Zorg en Zekerheid Leiden door kan dringen tot de kwartfinale met daarin dan nog een extra thuiswedstrijd, maar dan moet er wel het een en ander meezitten.

De eerste, en op dit moment belangrijkste, voorwaarde is in eigen huis winnen van de tweede Turkse ploeg in deze groep. Liefst met 23 punten verschil om bij gelijk eindigen in elk geval het onderling resultaat mee te hebben. In Istanbul werd immers met 93-71 verloren.

Een kleinere winst betekent dat de beslissing pas volgende week woensdag valt. Dan zijn er twee voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zorg en Zekerheid Leiden dient in Siberië te winnen van Enisey Krasnoyarsk; iets waar de Leidse ploeg in elk geval in eigen huis in slaagde. Pinar Karsiyaka, dat al geplaatst is voor de laatste acht, moet dan wel van Bahcesehir College winnen. Dat laatste zou lastig kunnen worden als de twee Turkse ploegen het op een akkoordje gooien.

Mocht Zorg en Zekerheid Leiden woensdag niet winnen, dan is de kwartfinale uit zicht en gaat het volgende week eigenlijk nergens meer om, behalve om de eer. Enisey Krasnoyarsk speelt woensdagmiddag om 13.30 uur thuis tegen Pinar Karsiyaka. De Russen blijven bij een nederlaag alleen nog in de race wanneer Zorg en Zekerheid Leiden de Turken weet te verslaan. Als Enisey Krasnoyarsk de koploper pootje licht, dan nemen hun kansen toe, maar alleen als Bahcesehir College een van de twee laatste duels verliest. De Russen hebben namelijk een onderling voordeel ten opzichte van Bahcesehir College van +7.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde op 18 december het duel in Istanbul. Drago Pasalic en Braxton Huggins moesten dit duel om diverse redenen laten schieten, wat duidelijk van invloed was op de te verdelen speelminuten en het resultaat. Worthy de Jong en Tayler Persons speelden de volle veertig minuten, gevolgd door Marijn Ververs met 31 minuten. Troy Koehler kreeg als zevende speler ook nog iets meer dan acht minuten speeltijd.

De Leidse ploeg wist in het eerste kwart nog in het spoor te blijven van Bahcesehir College. Wellicht had dit ook te maken met het feit dat erkende toppers als Trae Golden (deze Amerikaanse guard was vorig seizoen in de Vijf Meihal te bewonderen als aanvalsleider van Avtodor Saratov) en Mangkok Mathiang niet in de basisopstelling waren opgenomen. Toen dit duo in het tweede kwart het veld betrad, namen de Turken snel afstand van Zorg en Zekerheid Leiden. Golden speelde slechts 14 minuten mee, maar deelde in die beperkte speeltijd wel 9 assists uit.

Cameron Clark was met 22 punten de topschutter voor de Turken. Vooral vanaf randje bucket was hij succesvol met zijn schoten. Mathiang was feilloos onder de ring door zes uit zes te schieten (en vaak te dunken). Dwight Hardy en JaJuan Johnson waren allebei goed voor 13 punten. Sinds kort beschikt Bahcesehir College over nog een Amerikaan: Jamal Jones. Met 19 punten en 9 rebounds droeg deze forward een belangrijk steentje bij aan de overwinning op Enisey Krasnoyarsk. Golden had in dat duel 22 punten en 14 assists, Mathiang kwam tot 22 punten en 13 rebounds. Ook Hardy (18 punten) en Clark (17 punten) zaten nog in de dubbele cijfers. Johnson en London Perrantes waren niet van de partij.

In de Turkse competitie kende Bahcesehir College een slechte start. In de eerste tien wedstrijden werd alleen van Pinar Karsiyaka gewonnen: 72-70. In de Europe Cup won de ploeg uit Izmir in Istanbul overigens maar liefst met 68-100. De laatste zeven wedstrijden leverden echter vijf zeges op, waardoor Bahcesehir College momenteel gedeeld twaalfde staat met zes overwinningen uit 17 wedstrijden. Afgelopen weekend werd de nummer vijf Galatasaray met 92-71 verslagen. Golden noteerde 27 punten (5 drietjes) en 7 assists. Hardy kwam tot 17 punten, Clark tot 15 punten Jones tot 13 punten. Mathiang tekende voor 11 punten, 15 rebounds en 3 blocked shots.

In theorie zouden de Turken in staat moeten zijn om in de Vijf Meihal te winnen, maar dat werd begin januari ook gedacht van Enisey Krasnoyarsk. Met een bredere rotatie en gesteund door de fanatieke Leidse aanhang is winnen in Leiden beslist geen zekerheidje. Kom daarom naar de Vijf Meihal en steun je ploeg. Heb je nog geen kaartje, dan kun je dat hier aanschaffen.

Het duel begint om 20.00 uur. Via het YT-kanaal van de FIBA wordt een livestream met commentaar van Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra aangeboden. De livestats zijn hier te vinden.


Bahcesehir Eredivisie EuropeCup FIBA Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten