Zorg en Zekerheid Leiden opent het toernooi om de FIBA Europe Cup woensdagavond (20.30 uur) tegen het Griekse Iraklis BC. Wil Leiden een kans maken op het bereiken van de volgende ronde in deze sterke poule (met ook het Turkse Bahcesehir College en Mornar Bar uit Montenegro), dan is winnen in eigen huis een must.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden het niet redde zich te kwalificeren voor de Basketball Champions League en automatisch instroomde in de FIBA Europe Cup, moest Iraklis zich eerst zien te kwalificeren voor dit toernooi op het vierde Europese niveau. In Sofia versloeg Iraklis eerst het Bulgaarse Plovdiv en vervolgens het Poolse Trefl Sopot (74-72), waar oud-Leiden speler en Oranje-international Yannick Franke speelt.

Hoewel de twee EuroLeague teams Olympiacos Piraeus en Panathinaikos Athene al jarenlang in Griekenland de dienst uitmaken, is Iraklis een serieuze en sterke tegenstander voor Leiden. Iraklis werd opgericht in 1921 en viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. De ploeg werd twee keer Grieks kampioen (in 1928 en 1935) en twee keer van de tweede divisie. In het seizoen 1994-1995 bereikte het de halve finale van de FIBA European cup. Het voorbije seizoen eindigde de ploeg uit Thessaloniki als tiende in de sterke Griekse competitie (7-15 record).

Iraklis, net als Leiden spelend in het wit en blauw, is een club met ambitie. Het heeft op basis van een flink budget een sterk team samengesteld. Aan de ervaren coach Thanasis Skourtopoulos (oud-bondscoach van Griekenland) de taak om van een team van zes Amerikanen en zes Griekse spelers een hecht team te maken.

Voor Iraklis startte de Griekse competitie pas afgelopen zondag. In de eigen Ivanofio hal, die 2500 fanatieke fans kan herbergen, leed Iraklis een teleurstellende 76-79 nederlaag tegen Peristeri (15-15 in het laatste kwart). Waar Iraklis over de hele wedstrijd slechts 9 rake driepunters schoot op 33 pogingen, deed Peristeri dat met 9 op 16 een stuk beter.
Iraklis start doorgaans met drie Amerikanen en twee Griekse spelers. Op de spelverdelerspositie staat Ryan Woolridge, goed voor 14 punten en 8 assists tegen Trefl Sopot. Met Toney Douglas (zie foto) ontmoet Leiden een ‘oude bekende’. In het seizoen 2018-2019 speelde de ex-NBA-speler met het Turkse Sakarya twee keer tegen Leiden. Ondanks 27 punten en 5 assists kon de 35-jarige guard echter een nederlaag tegen Peristeri niet voorkomen.

De derde startende Amerikaan is Reggie Lynch, een center van 2.07 meter. Op de beide forward-posities spelen twee Grieken: Giannis Agravanis, een 1.98 meter lange small forward van 22 jaar, en Giannis Kouzeloglou, een power forward van 2.04 meter, goed voor 10 punten/13 rebounds tegen Peristeri.

Van de bank komen nog twee Amerikanen. Elston Turner, een 31-jarige shooting guard, en Ryan Taylor, een guard/forward van 1.98 meter. Afgelopen zaterdag arriveerde nog een zesde Amerikaan, Travis Daniels. Een forward van 2.03 meter die eerder voor twee andere Griekse teams speelde, maar er tegen Leiden nog niet bij zal zijn.

Iraklis is een gevaarlijk team dat gemakkelijk kan scoren en ook graag de fastbreak hanteert. Leiden heeft er inmiddels vijf competitiewedstrijden op zitten (met vier overwinningen) en dat ritme kan een voordeel zijn. Toch zal de formatie van Geert Hammink op de toppen van zijn kunnen moeten spelen om de Grieken met een nederlaag terug naar Thessaloniki te sturen.


Eredivisie EuropeCup FIBA IraklisBC Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten