Zorg en Zekerheid Leiden is dit seizoen minimaal verzekerd van zeven wedstrijden in Europese toernooien. De Leidse ploeg begint op 13 september aan de kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League. Om het hoofdtoernooi van de Basketball Champions League te bereiken, zijn drie zeges nodig. Maar wat als de Leidse ploeg daar niet in slaagt?

Elke nederlaag betekent dat Zorg en Zekerheid Leiden terugvalt naar de FIBA Europe Cup. De ploeg van Geert Hammink is dan direct geplaatst voor de groepsfase. In de eerste fase zijn er acht groepen van vier teams. De beste twee gaan dan door naar de volgende groepsfase, die vier groepen van vier telt. De loting voor de FIBA Europe Cup vond aan het begin van donderdagmiddag plaats.

Zorg en Zekerheid Leiden kan dus via drie situaties in de FIBA Europe Cup terechtkomen. Als de Leidse ploeg het eerste duel tegen Belfius Mons-Hainaut niet wint, dan stromen de Leidenaars door naar Groep F. De tegenstanders in die groep zijn Telenet Giants Antwerpen (België), Ionikos BC (Griekenland) en Spotting Clube de Portugal.

Als Zorg en Zekerheid Leiden zich langs Belfius Mons-Hainaut weet te spelen, dan is Tsmoki Minsk de volgende tegenstander in de kwalificatieronde voor de Basketball Champions League. Verliest de Leidse ploeg dit duel, dan zou het in groep E een oude bekende tegenkomen, namelijk Bahcesehir College (Turkije). De groep wordt aangevuld met Mornar Bar (Montenegro) en de winnaar van een kwalificatiecyclus, bestaande uit BC Dnipro (Oekraïne), Trefl Sopot (Polen), Iraklis BC (Griekenland) en Akademik Plovdiv (Bulgarije).

Dan is er nog één andere optie mogelijk: Zorg en Zekerheid Leiden komt één zege te kort om de Basketball Champions League te halen. Het team van Geert Hammink belandt in dat geval in Groep G. Tegenstanders daarin zijn Peristeri BC (Griekenland) en Hakro Merlins Crailsheim (Duitsland). De vierde ploeg is de verliezer van een van de halve finales van de kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League, bestaande uit het trio Bakken Bears (Denemarken), London Lions (Engeland) en Nutribullet Treviso (Italië).

Groepsfase Basketball Champions League

Mocht Zorg en Zekerheid Leiden zich plaatsen voor het reguliere seizoen van de Basketball Champions League, dan stuit de Leidse formatie daarin op VEF Riga (Letland), AEK Athene (Griekenland) en Falco Szombathely (Hongarije).


ChampionsLeague Eredivisie EuropeCup

Meer nieuwsberichten