Zorg en Zekerheid Leiden speelt aankomende zaterdag de laatste thuiswedstrijd in de Elite A. En laat dat nou net de klassieker van het Nederlandse basketbal zijn. Heroes Den Bosch heeft zes wedstrijden op rij gewonnen en is inmiddels de naaste belager van Zorg en Zekerheid Leiden geworden. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Met nog twee wedstrijden te spelen heeft Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong van vier punten op Heroes Den Bosch. Die eerste plaats, waar het nu alleen nog maar om gaat, betekent thuisvoordeel in alle series in de play-offs. Een voordeel dat elke ploeg natuurlijk wenst. Zorg en Zekerheid Leiden heeft genoeg aan één overwinning om die bevoorrechte positie definitief in handen te krijgen.

Dat lijkt eenvoudig, maar de laatste wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden vindt donderdag in Zwolle tegen Landstede Hammers plaats. Heroes Den Bosch neemt het dan in eigen huis op tegen Den Helder Suns. Bij gelijk eindigen ligt het voordeel bij de Bosschenaren, die nog geen wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden verloren hebben. Op 4 maart werd het in Den Bosch na verlenging 88-87 voor Heroes Den Bosch. Op 27 maart werd het wederom in de Maaspoort 106-90 voor de thuisploeg. In beide duels moest de Leidse ploeg het afleggen in de rebound.

Vooral die tweede wedstrijd was het verschil schrikbarend. Heroes Den Bosch pakte 19 aanvallende rebounds, Zorg en Zekerheid Leiden kwam maar tot 12 verdedigende rebounds. Normaal gesproken horen die cijfers juist andersom te liggen. Thomas van der Mars pakte alleen al 7 aanvallende rebounds en kon die van dicht bij het bord eenvoudig verzilveren.

Naast de rebounding zal coach Geert Hammink ook nagedacht hebben over een antwoord op de pick & roll van Heroes Den Bosch, waar de Leidse verdediging niet goed op reageerde. In het laatste kwart van die wedstrijd op 27 maart zette de Leidse ploeg een zone neer en daar had Heroes Den Bosch het lastiger mee.

Het gevaar van Heroes Den Bosch komt eigenlijk van alle kanten. De ploeg heeft schutters, snelheid, kracht en lengte. De komst van Jonathon Williams, die in het verleden al voor de Bosschenaren uitkwam, heeft de formatie van Jean-Marc Jaumin een stuk sterker en stabieler gemaakt.

Aanvallend zit het bij Zorg en Zekerheid Leiden wel snor. Ook een Den Bosch op volle kracht moest 87 en 90 punten incasseren. Dat is iets lager dan de gemiddelde score van de Leidse formatie, want dat staat op 92,6 punten per wedstrijd. Afgelopen zaterdag werd nog eens extra duidelijk gemaakt welke vuurkracht Zorg en Zekerheid Leiden heeft. In het eerste kwart moest Donar, toch nog altijd de best verdedigende ploeg in de Dutch Basketball League, al 33 punten toestaan. Het is dat de druk er in het laatste kwart bij de Leidse formatie wel af was, want anders had de grens van 100 punten makkelijk geslecht kunnen worden.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft van alle ploegen gewonnen, behalve Heroes Den Bosch. Daar moet zaterdag dan maar eens verandering in aangebracht worden. En passant de eerste plaats definitief veilig stellen en het niet op de laatste speeldag aan laten komen.