Voor Zorg en Zekerheid Leiden was het een rustig weekje, afgezien van een verloren oefenwedstrijd tegen Filou Oostende. Het is al weer meer dan een week geleden dat de laatste wedstrijd voor de BNXT League werd afgewerkt. Daar komt dinsdag om 20.00 uur verandering in, want dan begint voor Zorg en Zekerheid Leiden de jacht naar een nieuwe titel. De eerste belager is Landstede Hammers, dat zich afgelopen week ontdeed van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

De serie tegen Landstede Hammers is een herhaling van de play-offs van afgelopen seizoen. Ook toen had Zorg en Zekerheid Leiden thuisvoordeel en dat kwam goed van pas. De openingswedstrijd werd met 97-87 gewonnen, maar in Zwolle ging de Leidse formatie onderuit: 90-85. In het derde duel werd dat in Leiden weer rechtgezet. Met een 91-74 overwinning kon Zorg en Zekerheid Leiden zich gaan opmaken voor de finale, die uiteindelijk het vierde landskampioenschap in de historie opleverde.

Toch zijn er meerdere verschillen ten opzichte van vorig seizoen, niet in de laatste plaats doordat het toen om twee gewonnen wedstrijden ging (best of three) en nu om drie gewonnen wedstrijden (best of five).

Natuurlijk is er qua personele bezetting ook wel het een en ander veranderd bij beide ploegen. Vanuit Leidens oogpunt waren het toen van het huidige team alleen Marijn Ververs, Worthy de Jong en Luuk van Bree die belangrijke minuten maakten. De Amerikaanse inbreng van afgelopen seizoen (Nick King, Giddy Potts, Riley LaChance en Michael Finke) en Emanuel Nzekwesi zijn dit seizoen vervangen door een internationaal gezelschap (Asbjørn Midtgaard, Arunas Mikalauskas, Einaras Tubutis, Jhonathan Dunn en Peter Olisemeka) en de Nederlanders Maarten Bouwknecht en Quincy Tjon Affo. Doordat Worthy de Jong (nog) niet inzetbaar is, zijn er eigenlijk maar twee spelers met herinneringen aan die serie van vorig jaar.

Ook bij Landstede Hammers is er het nodige veranderd, deels ook door een lager budget. Herman van den Belt is daar nog steeds de coach en heeft in Mark van Schutterhoef nog steeds zijn secondant. Van de spelersgroep is Nigel van Oostrum door droevige omstandigheden weggevallen. Kevin Bleeker raakte in de eerste wedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball geblesseerd en ontbrak in het tweede duel. Niek van der Plas miste al een flink stuk van het seizoen.

Niettemin staat er toch een degelijke ploeg in Zwolle. Noah Dahlman doet al vijf jaar zijn ding voor de Hammers en heeft zijn arsenaal ook nog uitgebreid met driepunters. Ralf de Pagter werkt en vecht zich door de wedstrijden heen, Mike Schilder scheurt over het veld en bedient zijn medespelers op maat of pakt zelf even een linkshandig lay-upje mee.
Naba Echols, de Amerikaanse spelverdeler, is misschien wel de snelste speler van de hele BNXT League. Dragos Diculescu schiet driepunters alsof het niks is en de door een crowdfundingactie gehaalde IJslander Thorir Thorbjarnarson blijkt een goede allrounder te zijn. In de laatste wedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord (afgelopen donderdag) kwam hij door met 15 punten, 13 rebounds en 8 assists.

Dat Landstede Hammers een lastige ploeg is, bleek al gedurende het reguliere seizoen. Op 3 december ging Zorg en Zekerheid Leiden in een vanwege corona leeg eigen huis met 73-80 ten onder tegen de Hammers. Eerder in het seizoen, op 17 oktober, was de Leidse ploeg in Zwolle de betere: 68-75.

In deze halve finale speelt Zorg en Zekerheid Leiden thuis op 10 en 14 mei, eventueel ook nog op 18 mei als dat nodig blijkt te zijn. In Zwolle wordt er gespeeld op 12 en eventueel 16 mei.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden doorgaan naar de finale, dan zal het thuisvoordeel uitgebuit moeten worden en daar zijn de fanatieke fans voor nodig. Het is dit seizoen al vaker gebleken dat een volle Vijf Meihal de spelers net die extra zet kan geven en het voor tegenstanders erg moeilijk maakt. Denk maar eens terug aan hoe Filou Oostende en Parma-Parimatch bezweken onder de druk van het Leidse publiek. Dus kom de ploeg vooral steunen!


BNXT_League Eredivisie LandstedeHammers Play-offs Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten