Na de fantastische overwinning op BC Beroe en enkele dagen daarvoor ook op Landstede Hammers zal Zorgen Zekerheid Leiden zich weer moeten focussen op de volgende tegenstander. In Friesland staat Aris Leeuwarden zaterdagavond klaar om het de Leidse ploeg moeilijk te maken.

Aris Leeuwarden is dit seizoen een andere koers gaan varen. Een nieuwe coach, de jonge Ferried Naciri, en ook een vrijwel compleet nieuw bestuur. Ook het Kalverdijkje heeft op sommige plekken een metamorfose ondergaan. Tot succes in de competitie heeft dat echter nog niet geleid. In de openingswedstrijd werd met 60-85 verloren van Heroes Den Bosch en afgelopen weekend werden de punten in Limburg gelaten. Basketbal Academie Limburg won dat treffen met 74-62.

Een groot gemis in deze wedstrijden was het spelverdelerswerk van de Poolse Amerikaan Andy Mazurczak. Craig Osaikhwuwuomwan deed in het eerste duel nog wel mee, maar is inmiddels ook enige tijd uitgeschakeld. Het gevaar moet vooral komen van Samuel Idowu, een sterke speler voor onder de borden. Ook Arunas Mikalauskas weet de basket wel te vinden. Cedric Dedecker is een 19-jarige spelmaker uit België. In beide duels kwam hij tot 11 punten. Verder zijn er veel minuten weggelegd voor Sjoerd Koopmans, Tim Hoeve en de teruggekeerde Torben Tönjann.

Zorg en Zekerheid Leiden staat in competitieverband ook op twee duels, al leverde dat ook twee winstpartijen op. De Leidse ploeg is zaterdagavond dan ook de favoriet in Friesland. Het is nooit helemaal te voorspellen, maar het zou wel eens een wedstrijd kunnen worden waarin Josh Cunningham wat meer speeltijd kan pakken en zich kan bewijzen tegenover coach Rolf Franke.

Of Franke sommige spelers wat minder minuten gaat geven – als de stand het toelaat – is niet per definitie noodzakelijk. Na deze wedstrijd komt Zorg en Zekerheid Leiden immers pas weer volgende week zaterdag in actie: thuis tegen Basketbal Academie Limburg.

Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden in competitieverband voor het laatst op 19 maart 2014 in het Kalverdijkje onderuit ging, heeft de Leidse ploeg het toch vaak lastig met Aris Leeuwarden. Overigens heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog vrij recent een nederlaag in Friesland moeten slikken. Twee seizoenen terug wist Aris Leeuwarden de Leidse ploeg in de eerste ronde van de play-offs in eigen huis met 64-56 te kloppen. Zorg en Zekerheid Leiden won het beslissende duel en stootte daarna door naar de eindstrijd. Als je alleen naar de onderlinge competitiewedstrijden kijkt, dan heeft Zorg en Zekerheid Leiden een zegereeks van 20 wedstrijden op zijn naam staan.

Het duel in Leeuwarden, dat om 20.00 uur begint, is te volgen via een livestream van Podium TV. Voor de livestats, die bijgehouden worden door de Leidse crew, moet je hierzijn


ArisLeeuwarden Eredivisie Kalverdijkje

Meer nieuwsberichten