64-72

Datum: vrijdag 12 mei 2023 · 17:00
Locatie: Sporthal Kalverdijkje, Leeuwarden

Matchpoint voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs gewonnen. In het vierde kwart kwam Aris Leeuwarden nog wel op een 55-51 voorsprong, maar daarna sloot de Leidse verdediging prima. Zes minuten lang kwam Aris Leeuwarden niet tot scoren, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden zelf 14 punten wist te scoren. Dat leidde uiteindelijk tot een 64-72 eindstand. Zorg en Zekerheid Leiden kan zondag om 14.00 uur in de Vijf Meihal een einde aan deze serie maken.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijd wist Zorg en Zekerheid Leiden te voorkomen dat het meteen tegen een achterstand aan moest kijken. Via aanvallende acties van Deion Hammond en Thomas Rutherford stond de Leidse ploeg halverwege het eerste kwart al met 5-11 voor. Na drie rake vrije worpen van Luuk van Bree werd een gaatje geslagen naar een marge van zeven punten, maar aan het einde van het eerste kwart was dat praktisch verdwenen: 17-18.

Eigenlijk gaf het tweede hetzelfde beeld te zien. Na twee minuten spelen stond het 21-26 en moest Vincent van Sliedregt een time-out pakken om het Leidse ritme te breken. Turnovers voorkwamen dat Zorg en Zekerheid Leiden verder kon uitlopen. Ondanks een driepunter van Roeland Schaftenaar stond het twee minuten voor rust weer gelijk. Opvallend was dat Kristinn Palsson, de IJslandse international, nog droog stond en zo’n 20 seconden voor het rustsignaal twee vrije worpen liet liggen. Met een inside score bepaalde Rutherford de ruststand op 35-37.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet goed uit de rust. In de eerste twee minuten werd drie keer balverlies geleden en dat Aris Leeuwarden alle kans om weer langszij te komen. In het tweede deel van het derde kwar begon Marijn Ververs vanuit alle standen te scoren, waardoor er weer een gaatje van zeven punten ontstond: 41-48. Toch kwam Aris Leeuwarden weer terug. Aan het eind van het derde kwart werd een 9-0 run ingezet om de stand na een drietje van Palsson naar 55-51 te schieten. Het aantal Leidse turnovers was inmiddels al opgelopen naar 14 stuks.

Als je dan een score nodigt hebt, dan is Maarten Bouwknecht niet te beroerd om het voortouw te nemen. Bovendien benutte Bouwknecht ook nog de vrije worp na de technische fout van Van Sliedregt. Nog geen halve minuut later zette David Collins de Leidse formatie weer op voorsprong. Dit keer leunde Zorg en Zekerheid Leiden niet achterover, maar er werd doorgedrukt. Pas bij een stand van 55-65 (0-14 run) en met nog iets meer dan een minuut te gaan, wist Aris Leeuwarden weer te scoren. De Friezen probeerden nog terug te komen door Zorg en Zekerheid Leiden naar de vrije worplijn te sturen, maar daar hadden de Leidse spelers geen problemen mee getuige de 7 uit 8 vrije worpen in de laatste minuut. Met een drietje tekende Kaleb Warner voor de 64-72 eindstand.

Maarten Bouwknecht werd topscorer aan Leidse zijde met 17 punten. Marijn Ververs kwam via 12 punten, 8 rebounds en 4 assists tot een efficiency van 19. Thomas Rutherford eindigde met 12 punten en 10 rebounds. Deion Hammond tekende voor 11 punten, maar kwam door fysieke ongemakken slechts 22 minuten in actie.
Zorg en Zekerheid Leiden krijgt aanstaande zondag om 14.00 uur dus de kans om net als de afgelopen twee seizoenen de finale te bereiken met thuisvoordeel. Alle reden dus om zondag naar de Vijf Meihal te komen!