99-93

Datum: woensdag 10 mei 2023 · 20:30

ZZ Leiden opent halve finale met overwinning

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een verlenging nodig gehad om Aris Leeuwarden te temmen. Bij 71-57 leek de Leidse ploeg op weg naar een makkelijke zege in de openingswedstrijd van de halve finale van de play-offs, maar de Friezen kwamen langszij en hadden zelfs het laatste schot van de reguliere speeltijd. In de verlenging pakte Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk een 99-93 zege.

Aris Leeuwarden kwam naar de Vijf Meihal met drie zware wedstrijden tegen Landstede Hammers in de benen, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden bijna twee weken niet in actie was gekomen. Dat was in de openingsfase wel te zien. Waar Aris Leeuwarden vol vertrouwen raak bleef schieten, daar was het Leidse spel stroef. Het leidde ertoe dat de Friezen halverwege het eerste kwart door sterk spel van Shaquille Doorson al op een 9-19 voorsprong kwamen. Bij de Leidse ploeg moest Deion Hammond al na drie minuten naar de kant met twee persoonlijke fouten. Tot anderhalve minuut voor het einde van het eerste kwart bleef de marge op 10 punten staan. Door scores van David Collins kwam Zorg en Zekerheid Leiden langzaam terug in de wedstrijd, al werd het eerste kwart nog wel met een 18-26 achterstand afgesloten.

Via Stan van den Elzen en Roeland Schaftenaar werd die achterstand in het tweede kwart weggewerkt. Halverwege het kwart zorgde een driepunter van Erikas Venskus voor 30-30, waarna Schaftenaar een 9-0 run afsloot om de Leidse ploeg naar 32-30 te schieten. Maarten Bouwknecht benutte een vrije worp na een technische fout van Kristinn Palsson, waarna Thomas Rutherford de Leidse ploeg naar 41-38 dunkte. Na twee scores van Keevan Veinot bepaalde Rutherford de ruststand op 43-42.

Hammond opende de tweede helft met zeven punten op rij, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden uitliep naar 50-44. Aris Leeuwarden bleef echter aanklampen. Vooral Kaleb Warner (28 punten) had het op z’n heupen. Halverwege het kwart kwam Doorson door met een dunk voor 60-55. In de volgende vier minuten denderde Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 71-57 voorsprong. Dat bleek niet de beslissing te zijn. Via Veinot en twee driepunters van Kristinn Palsson kroop Aris Leeuwarden dichterbij naar 71-65.

Ook de eerste vijf punten van het vierde kwart waren voor de Friezen, die daarmee een 0-13 run plaatsten. Twee driepunters van Hammond werden echter beantwoord door twee driepunters van Warner, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden niet weg wist te lopen. Een productieve fase van Kahron Ross zorgde er zelfs voor dat Aris Leeuwarden twee minuten voor het einde van de wedstrijd een 83-85 voorsprong nam. Captain Marijn Ververs nam uiteindelijk de verantwoordelijkheid om het mogelijk laatste schot van Zorg en Zekerheid Leiden raak te schieten: 85-85. Het laatste schot van Veinot werd bemoeilijkt door Collins, waardoor er een verlenging nodig was.

In die verlenging zorgden Rutherford en Luuk van Bree voor een klein kloofje: 89-85. Mede door een dunk van Hammond liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 95-87 met nog een kleine twee minuten te spelen. Nog gaf Aris Leeuwarden zich niet gewonnen. Driepunters van Tim Hoeve en Warner zorgden voor een 95-93 stand met minder dan een minuut te spelen. Een jumper van Bouwknecht bracht Zorg en Zekerheid Leiden in veilige haven. Via twee vrije worpen van Bouwknecht werd uiteindelijk een zwaarbevochten overwinning behaald.

Hammond werd topschutter met 21 punten, gevolgd door Collins met 18. Ververs en Rutherford sloten af met 14 punten. Vrijdag om 17.00 uur staat wedstrijd 2 in Leeuwarden gepland. De eerstvolgende wedstrijd in de Vijf Meihal is aankomende zondag om 14.00 uur.