75-77

Datum: vrijdag 28 april 2023 · 20:30

Ondanks verlies wel eerste plaats

Zorg en Zekerheid Leiden had na een goede eerste helft lange tijd de beste papieren In de slotfase wist Telenet Giants Antwerp een eerste nederlaag in de Elite Gold te voorkomen door een winnende score van Desonta Bradford: 75-77. Niettemin heeft de Leidse ploeg wel het thuisvoordeel gedurende de hele play-offs in de wacht gesleept. Heroes Den Bosch kwam uiteindelijk tekort tegen Spirou Basket Charleroi.

Voor aanvang van deze weer goed bezochte kraker wisten beide ploegen dat er gewonnen moest worden om als hoogst geklasseerde formatie thuisvoordeel gedurende de hele nationale play-offs te hebben. Er was bij een nederlaag voor beide ploegen nog een escape. In het geval van een Leidse nederlaag moest Heroes Den Bosch dan niet van Spirou Basket Charleroi winnen.

De Leidse ploeg wilde het daar niet op aan laten komen. Halverwege het eerste kwart kreeg Zorg en Zekerheid Leiden het publiek op de banken. David Collins dunkte snoeihard raak, waarna in de volgende aanval Deion Hammond een van zijn vijf rake driepunters binnen schoot voor 15-10. Telenet Giants Antwerp kwam net zo snel weer terug, zodat het na 10 minuten 20-20 stond.

Na vier minuten in het tweede kwart plaatste Zorg en Zekerheid Leiden bij een stand van 29-27 een 8-0 run. Roeland Schaftenaar benutte twee vrije worpen, waarna Hammond doorkwam met twee driepunters op rij voor 37-27. De sterk spelende Ferdinand Zylka (26 punten, 6 uit 7 driepunters) gooide er een bommetje tegenaan, maar Zorg en Zekerheid Leiden boog niet. Marijn Ververs, die een sterke wedstrijd speelde (12 punten, 8 assists) zorgde voor een paar punten. Thomas Rutherford bepaalde de ruststand op 43-32. De Leidse ploeg had een goed schotpercentage, was sterk in de rebound en wist ook het aantal turnovers te beperken.

Telenet Giants Antwerp kwam sterk uit de kleedkamer: driepunter Zylka, dunk Jean-Marc Mwema en nog een score van Zylka en het verschil was nog maar vier punten. Na iets meer dan drie minuten spelen brak Luuk van Bree de ban met twee rake vrije worpen. Via weer een driepunter van Hammond en een schotje van Van Bree liep Zorg en Zekerheid Leiden weer weg naar 50-41. Ververs maakte er zelf weer 10 punten verschil van, maar aan het eind van het derde kwart was de ploeg uit Antwerpen toch weer teruggekomen tot 59-53.

Met twee rake vrije worpen opende Collins de score voor Zorg en Zekerheid Leiden in het vierde kwart. Antwerp Giants, dat onder leiding staat van Ivica Skelin, wist de Leidse ploeg drie minuten niet van scoren te houden en kwam door een 7-0 run op gelijke hoogte met Zorg en Zekerheid Leiden: 63-63. Van Bree wist de Leidse ploeg nog even op voorsprong te schieten, maar na een driepunter van Thijs de Ridder moest Zorg en Zekerheid Leiden in de achtervolging. Aanvankelijk met succes. Via een rake driepunter van Van Bree, die zich na rust duidelijk met de wedstrijd ging bemoeien, en twee rake vrije worpen van Ververs kwam Zorg en Zekerheid Leiden twee minuten voor tijd op een 72-69 voorsprong. Met een lay-up maakte Hammond er zelfs 74-69 van.

Desonta Bradford, die tegen Zorg en Zekerheid Leiden zijn rentree maakte, ging vervolgens het spelbeeld bepalen. Drie punten van de Amerikaan werden gevolgd door een driepunter van Zylka: 74-75 met nog een halve minuut te spelen. Met nog 16 seconden te spelen, tekende Maarten Bouwknecht vanaf de lijn voor 75-75. Tijdens de time-out van Antwerp Giants, werd bekend dat Heroes Den Bosch verloren had en dat de eerste plaats voor Zorg en Zekerheid Leiden al beklonken was. Of dat van invloed is geweest op de laatste aanval doet er niet zoveel toe. Bradford (14 punten, 8 assists) legde met zijn linkerhand de bal via het bord door het netje: 75-77.

Deion Hammond zette een nieuwe season high neer met 25 punten. Thomas Rutherford werd toprebounder met 10 stuks.

Zorg en Zekerheid Leiden is nu geplaatst voor de halve finale van de play-offs. Daarin neemt de Leidse ploeg het op tegen de winnaar van de serie tussen Landstede Hammers en Aris Leeuwarden. Het eerste duel staat gepland voor woensdag 10 mei.