76-64

Datum: vrijdag 21 april 2023 · 20:30
Locatie: Sportpaleis, Antwerpen

Antwerp Giants te sterk voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is er voor 12.125 toeschouwers niet in geslaagd Telenet Giants Antwerp van de negende overwinning op rij in de Elite Gold af te houden. In de avond die in het teken van The Night of the Giants stond, werd het na een ruststand van 43-30 uiteindelijk 76-64 voor de Belgische bekerwinnaar.

Voor beide ploegen stond er wel wat op het spel. Telenet Giants Antwerp wil de voorsprong op Filou Oostende behouden en zich in elk geval voor de halve finale van de Belgische play-offs kwalificeren. Zorg en Zekerheid Leiden kon thuisvoordeel voor de gehele play-offs verdienen door in België te winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een redelijke start. Binnen drie minuten hadden vier verschillende spelers voor de Leidse formatie een score laten aantekenen en gaf het scorebord 4-8 aan. Daarna bleek de Antwerpse schutterij warm gedraaid en moest Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart maar liefst vijf driepunters incasseren. Luuk van Bree stelde daar één tegenover (10-12 na bijna zes minuten spelen). Zodoende liep de Antwerpse formatie door naar een 24-16 voorsprong.

In het tweede kwart slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er niet in om dichterbij te komen. Aan de hand van Ferdinand Zylka liep de thuisploeg zelfs uit naar een 37-22 voorsprong. Via Erikas Venskus (vrije worp en driepunter) en Thomas Rutherford (twee rake vrije worpen) kwam de Leidse ploeg terug tot 37-28 en was het tijd voor Ivica Skelin om een time-out te nemen. Met succes, want via twee Leidse turnovers konden beide ploegen bij een stand van 43-30 gaan rusten.

In de rust gaf Jan Stalman in een interview aan dat Zorg en Zekerheid Leiden nog wel terug in de wedstrijd zou komen en dat de hoeveelheid toeschouwers van geen invloed op het resultaat van de eerste helft had. Stalman kreeg gelijk, al moest Doug Spradley na vier minuten al een time-out nemen. Telenet Giants Antwerp was namelijk uitgelopen naar 49-32. “Are you giving up?”, vroeg Spradley aan zijn spelers.

Dat was zeker niet het geval. Opeens lieten David Collins en Deion Hammond zich zien, waar ze voor rust amper in het verhaal voorkwamen. Hammond schoot in bijna drie minuten tijd drie driepunters raak, Collins pakte ook wat puntjes mee. Van Bree scoorde na een aanvallende rebound van Marijn Ververs. Opeens gaf het scorebord 52-49 aan en was er sprake van een echte wedstrijd. Een driepunter van Brandon Anderson aan het eind van het derde kwart kwam de thuisploeg goed uit: 59-51.

De start van het vierde kwart was wederom voor de thuisploeg. Na zes punten op rij van Ivan Marinkovic en een score van de weer van een blessure herstelde Reggie Upshaw (67-51) moest Spradley opnieuw naar een time-out grijpen. Rutherford en Hammond (schotje en driepunter) wisten de basket te vinden, maar de achterstand was te groot. Stan van den Elzen schoot de 76-64 eindstand op het bord. Volgende week vrijdag ontmoeten beide ploegen elkaar weer, maar dan in de Vijf Meihal.

Mede door vier rake driepunters zette Hammond zijn hoogste score in de Elite Gold neer: 20 punten. Rutherford kwam tot 15 punten. Hammond en Rutherford werden ook de beste rebounders met 8 stuks. Collins deelde 5 assists uit. Voor Maarten Bouwknecht was het een wedstrijd om snel te vergeten. De Leidse guard kwam niet tot scoren en was verantwoordelijk voor 4 van de 17 turnovers (Antwerp had er 9). De andere scores kwamen van: Collins 8, Van Bree 7, Venskus 6, Ververs 4, Roeland Schaftenaar 2 en Van den Elzen 2.