98-94

Datum: zondag 14 mei 2023 · 14:00

ZZ Leiden na verlenging naar de finale

Voor het derde opeenvolgende seizoen staat Zorg en Zekerheid Leiden in de finale van de Nederlandse play-offs. Aris Leeuwarden maakte het de Leidse ploeg enorm lastig en sleepte er een verlenging uit. Daarin boog Zorg en Zekerheid Leiden een 81-85 achterstand om in een 98-94 overwinning. De finale begint komende zondag met een thuiswedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Wie verwacht had dat Aris Leeuwarden na een 2-0 achterstand niet meer de kracht had om terug te komen, kwam bedrogen uit. De Friese formatie maakte het Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw erg lastig. Roeland Schaftenaar startte in de basis, omdat Thomas Rutherford vrijdagavond met koorts naar bed ging (Luuk van Bree trouwens ook). David Collins zette Zorg en Zekerheid Leiden op 4-0, maar net als in de eerste wedstrijd in Leiden nam Aris Leeuwarden daarna het heft in handen. Via Kristinn Palsson (driepunter) en Shaquille Doorson (dunk) werd het 4-5. Turnovers aan beide kanten van het veld zorgden ervoor dat Maarten Bouwknecht via twee rake vrije worpen een 19-19 stand kon aantekenen aan het eind van het eerste kwart.

Deion Hammond, voor de wedstrijd uitgeroepen tot speler van de maand april, dunkte Zorg en Zekerheid Leiden naar een 21-19 voorsprong. Bij een stand van 22-22 plaatste Aris Leeuwarden via Reinder Brandsma en Tim Hoeve een 0-9 run. Met nog twee minuten te gaan in het tweede kwart, was de Leidse achterstand al opgelopen naar 11 punten: 26-37. Via Collins en Keevan Veinot werd de ruststand van 30-39 bereikt.

Hoewel Hammond en Collins na de pauze doorgingen met scoren, bleef de achterstand lange tijd rond de 10 punten schommelen. Totdat Zorg en Zekerheid via Hammond (5 punten) en Schaftenaar een 7-0 run plaatste naar 48-50. Het publiek ging achter de ploeg staan, maar viel weer stil na een paar Friese scores: 49-56. Halverwege het kwart kon Marijn Ververs met vier persoonlijke fouten de bank opzoeken, om niet meer terug in het veld te komen. Dat had ook te maken met Bouwknecht, die een degelijke wedstrijd speelde.

Zorg en Zekerheid Leiden wist zich wel te herstellen. Via Hammond en Bouwknecht werd een gat van acht punten gehalveerd: 55-59. Ondanks een driepunter van Jason Dourisseau kwam de Leidse ploeg aan het einde van het derde kwart terug tot 60-62.

Na twee minuten in het vierde kwart zette Lucas Kruithof de Leidse ploeg voor het eerst in de tweede helft op voorsprong: 65-64. Veteraan Dourisseau knalde nog maar eens twee drietjes binnen voor Aris Leeuwarden: 67-70. Twee opeenvolgende driepunters van Bouwknecht zetten Zorg en Zekerheid Leiden weer aan de goede kant van de score: 75-73. Bij het ingaan van de laatste minuut gaf het scorebord 79-79 aan. Kahron Ross schoot Aris Leeuwarden naar 79-81. Collins miste de gelijkmaker, maar via een onderhandse tip-in zorgde Stan van den Elzen zes seconden voor tijd voor 81-81. De laatste poging van Veinot werd goed verdedigd door Rutherford, waardoor er opnieuw een verlenging nodig was.

Aris Leeuwarden had daarin een goede start. Via een rake vrije worp van Brandsma en een drietje van Kaleb Warner werd het 81-85. Via Van Bree en Rutherford kwamen beide ploegen echter snel weer naast elkaar te staan. Kruithof onderscheidde zich in deze fase van de wedstrijd met rebounds en een tweetal steals. Vanaf de lijn was Zorg en Zekerheid Leiden in de verlenging wel scherp. Van Bree, Bouwknecht en Collins faalden niet, maar via een verre driepunter met bord bracht Veinot de stand terug tot 96-94. Met nog 3,6 seconden werd Bouwknecht opnieuw naar de lijn gestuurd. De international benutte ook deze twee vrije worpen, waardoor de eindstand op 98-94 kwam en Zorg en Zekerheid Leiden door is naar de finale.

David Collins speelde een goede pot met 26 punten, 7 rebounds, 5 assists en 6 steals. Deion Hammond, die in het vierde kwart met vijf persoonlijke fouten uitviel, was goed voor 18 punten. Maarten Bouwknecht sloot af met 17 punten.