Zorg en Zekerheid Leiden zal zaterdagavond in Groningen veerkracht moeten tonen en lering moeten trekken uit de nipte thuisnederlaag (76-77) tegen Donar in de eerste wedstrijd van de halve finale van de play-offs. Het is vooral van belang dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen en dat er als team gespeeld moet worden.

In de Vijf Meihal heeft Zorg en Zekerheid Leiden al het hele seizoen moeite om van Donar te winnen. Slechts één keer lukte dat, na de nederlaag van donderdagavond staat de teller op drie verliespartijen in eigen huis. Opvallend genoeg zijn de cijfers in uitwedstrijden juist heel anders.

Zorg en Zekerheid Leiden verloor op 6 oktober in MartiniPlaza. In de strijd om de SuperCup was Donar met 74-69. In de drie daaropvolgende wedstrijden in Groningen ging de Leidse ploeg telkens met de zege aan de haal: 66-71 in het bekertornooi en in april werd het twee keer voor de competitie een Leidse winst met 76-81 en 71-73.

Voeg daar nog aan toe dat Zorg en Zekerheid Leiden in de competitie en de beker geen één uitwedstrijd verloren heeft. Dat mag nu ook niet gebeuren, want met 2-0 achter komen maakt het bereiken van de finale wel erg lastig. Feitelijk dient Zorg en Zekerheid Leiden een van de twee wedstrijden in Groningen te winnen, op voorwaarde dat de Leidse ploeg in de Vijf Meihal niet meer onderuit gaat. Gezien de geringe verschillen tussen beide teams in de acht wedstrijden tot nu toe geeft ook aan dat er nog van alles kan gebeuren. Een gegeven dat beide coaches (Rolf Franke en Erik Braal) ook onderkennen.

In het geval van Zorg en Zekerheid Leiden betekent dit wel dat de spelers moeten realiseren dat een wedstrijd toch echt twee helften duurt en dat verzaken in één kwart voor nadelige situaties kan zorgen. Als je in dertien minuten in staat bent om 41 punten te noteren en een voorsprong van zeventien punten te pakken, dan past het niet dat je in de resterende 27 minuten niet verder komt dan 35 punten, waarvan dan nog 19 in het laatste kwart.

Een belangrijk gegeven is het aantal turnovers. Zorg en Zekerheid Leiden eindigde op 15 keer balverlies, net zo veel als Donar. In de voorgaande duels had de Leidse ploeg veel minder turnovers. Soms afgedwongen turnovers door een goede Groningse defensie, maar vaak balverlies door te nonchalant willen spelen of denken dat die mooie pass wel aan gaat komen. Juist als die verschillen zo minimaal zijn, is elk balbezit van groot belang.

Ook zal er in aanvallend opzicht meer steun moeten komen voor Darius Thompson, die met 24 punten tegen 60% schot te veel alleen stond. De andere spelers kwamen als team niet verder dan 37,7%. Daar moet toch winst te behalen zijn. Laat de ploeg dat vlekje van donderdag zaterdagavond in Groningen wegwerken en het thuisvoordeel weer terug naar Leiden halen.

Het duel in Groningen begint zaterdagavond om 19.30 uur. Komende dinsdag speelt Zorg en Zekerheid Leiden weer in de Vijf Meihal. Kaarten voor dit duel kun je hier kopen. Ongeacht het resultaat van zaterdag wordt het dinsdag een uitermate belangrijke pot. Daar moet je beslist bij willen zijn!


Donar Eredivisie Play-offs Preview

Meer nieuwsberichten