Zorg en Zekerheid Leiden plaatste zich afgelopen week eenvoudig voor de halve finale van de play-offs. Feyenoord Basketball Rotterdam probeerde het wel, maar kon het twee keer niet bolwerken tegen de formatie van coach Rolf Franke. De volgende tegenstander is Donar en dat belooft een spannende serie te worden. De eerste wedstrijd staat aankomende donderdag op de rol; in de Vijf Meihal.

Hoewel Donar in het reguliere seizoen twaalf nederlagen heeft moeten incasseren en Zorg en Zekerheid Leiden slechts drie keer verloor, waren de verschillen in de zeven onderlinge duels nooit groter dan zes punten. Bovendien wisten de Groningers drie van die onderlinge wedstrijden in winst om te zetten en twee zeges te boeken in de Vijf Meihal.

Donar en Zorg en Zekerheid Leiden komen elkaar jaarlijks vaker tegen dan de vier wedstrijden tijdens het reguliere seizoen. SuperCup, beker, play-offs komen daar geregeld nog bij. De teller komt dit seizoen op minstens tien te staan. Eén keer Super Cup (74-69 verlies begin oktober), twee keer voor de NBB-beker (uit 66-71 winst, thuis 78-79 verloren), vier keer voor de competitie (drie keer winst, één nederlaag) en dus minstens drie keer voor de play-offs. Al is het niet ondenkbaar dat deze serie meer wedstrijden dan drie stuks gaat tellen.

In de competitie won Zorg en Zekerheid Leiden dus drie keer. Begin januari werd het in Leiden 83-77. De andere drie duels vonden in verband met verschuivingen vanwege de FIBA Europe Cup, allemaal in april plaats. Zorg en Zekerheid Leiden verloor eerst de tweede thuiswedstrijd met 82-85. Bepalend was de start van het duel, waarin Donar niets leek te missen en uit was gelopen naar 12-34. De twee laatste onderlinge ontmoetingen werden in Groningen gespeeld en allebei door Zorg en Zekerheid Leiden gewonnen (76-81 en 71-73 na verlenging).

Afgelopen seizoen stuitten beide ploegen zowel in de beker als in de play-offs in de finale op elkaar. Met Donar als overtuigende winnaar. Dit seizoen sneuvelt een van de twee formaties in de halve finale. In de beker was dat Donar, de vraag is wie er nu uitvliegt in de play-offs.

Sinds de terugkeer van Leids basketbal op het hoogste niveau hebben beide ploegen zeven series in de play-offs tegen elkaar afgewerkt. Zorg en Zekerheid Leiden won slechts tweemaal zo’n serie. De meest spraakmakende was wel de reeks van 2011, toen de Leidse ploeg de beslissende zevende wedstrijd – in eigen huis – na drie verlengingen wist te winnen. In het tweede kampioensjaar (2013) schakelde Zorg en Zekerheid Leiden de Groningers met 3-0 uit in de halve finale. Vanaf 2014 heeft Donar vier series van de Leidse ploeg gewonnen. Op de finale van afgelopen seizoen na was dat consequent in de halve finale.

Historisch gezien ligt het voordeel bij Donar, maar de Leidse ploeg van dit seizoen mag gerust vergeleken worden met de kampioensploegen van 2011 en 2013. De formatie van Rolf Franke mag misschien dan niet zo diep zijn als Donar, maar deze ploeg herbergt ontegenzeggelijk veel kwaliteit. Dit uitte zich gedurende het hele reguliere seizoen, waarin maar drie keer werd verloren. En ook in het bekertoernooi, waar Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle de eerste prijs sinds 2013 in de wacht sleepte.

Het hele seizoen is er keihard gewerkt om de eerste plaats in de eindrangschikking te veroveren. Dit betekende thuisvoordeel in alle series van de play-offs. In de halve finale gaat het om drie gewonnen wedstrijden. Zorg en Zekerheid Leiden zal dus zeker twee wedstrijden in de Vijf Meihal afwerken. Mocht het op een beslissende vijfde wedstrijd aankomen, dan is de Vijf Meihal ook de plaats van handeling.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de zesde man; het legioen der supporters. Zij zijn in staat om de ploeg naar grote hoogte te stuwen. Als het legioen achter de ploeg gaat staan, dan is het voor een bezoekende ploeg uitermate lastig om in de Leidse vesting te winnen. Daarom doen de spelers en de coaches graag weer een beroep op de steun van de Leidse fans: ‘kom naar die hal en steun ons in deze serie’. Kaartjes voor wedstrijden tegen Donar zijn altijd gewenst. Wil je op voorhand zeker zijn dat je bij dit duel aanwezig kunt zijn, koop dan hier je kaartje. Wees snel, want de kaarten gaan als zoete broodjes over de digitale toonbank!