Zorg en Zekerheid Leiden zit in een uitermate lastige positie. De nummer één van het reguliere seizoen kijkt na twee wedstrijden in de halve finale tegen een 2-0 achterstand aan. Het derde duel, dat dinsdag in de Vijf Meihal wordt gespeeld, moet beslist gewonnen worden. Anders is het seizoen namelijk voorbij. De Leidse ploeg moet vechten om in leven te blijven.

Dat dit zonder Mohamed Kherrazi moet gebeuren, is een feit. Natuurlijk brengt Kherrazi kwaliteit met zich mee, vooral verdedigend en in de rebound, maar bij de beslissing om tot schorsing over te gaan is niet over één nacht ijs gegaan. Het woord is nu aan de andere spelers om dit gat op te vullen en als team op te staan.

In de periode dat Kherrazi geblesseerd was, wist Zorg en Zekerheid Leiden toch de ene na de andere winstpartij bij te schrijven op het conto. Niet is onmogelijk. Een mooi voorbeeld was de bekerfinale, waarin Kenneth Simms in de tweede helft uit het veld werd gestuurd. Op karakter en wilskracht werd Landstede Basketbal daarna eenvoudig opzij gezet.

En die termen moeten morgen in wedstrijd drie tegen Donar weer van toepassing zijn. Zorg en Zekerheid Leiden speelde een prima seizoen. Er werd attractief basketbal gespeeld en elke wedstrijd waren er genoeg highlights te zien. De klasse en teamspirit droop er van af. Een speler als Darius Thompson was een genot om naar te kijken. Het mag toch niet zo zijn dat het seizoen morgenavond al tot een einde komt voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Beide ploegen kennen elkaar van haver tot gort. Ze weten precies wat de ander gaat doen. Van belang is vooral de uitvoering en daarin laat Zorg en Zekerheid Leiden het tot nu toe liggen. De percentages tweepunters en vrije worpen liggen lager dan die van Donar. Daarnaast moet Zorg en Zekerheid Leiden per wedstrijd 9.5 rebounds toegeven op Donar. Dat laatste is een probleem. Immers, als je niet genoeg verdedigende rebounds pakt dan krijgt een tegenstander meer tweede kansen. En dat gebeurt nu in deze serie. Donar pakt gemiddeld 13 aanvallende rebounds. Als team kun je veel compenseren, maar het geeft te denken wanneer Clayton Vette de beste rebounder is met gemiddeld zes afvangers.

Een belangrijke rol is uiteraard weer weggelegd voor de supporters. Zij kunnen het team een boost geven en als een echte zesde man functioneren. Het team verdient een volle bak, al was het alleen maar om de ploeg te danken voor de vele mooie momenten die dit seizoen opgeleverd heeft. En met succes, want er werd wel voor het eerst sinds 2013 weer eens beslag gelegd op een prijs. Laat zien dat je een echte fan bent en kom naar de hal. Koop hier je kaartje! Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Laat Zorg en Zekerheid Leiden dinsdag die sprongen maar maken!


Donar Eredivisie Play-offs Preview VijfMeihal

Meer nieuwsberichten