Zorg en Zekerheid Leiden heeft maandagavond het thuisvoordeel heroverd in de finale van de play-offs door in de Maaspoort met 74-90 te winnen van Heroes Den Bosch. Tot nu toe stelde het thuisvoordeel weinig voor, want beide gespeelde wedstrijden leverden winst op voor het bezoekende team. Dat moet woensdag in de Vijf Meihal (aanvang 19.00 uur) dus anders. Zorg en Zekerheid Leiden moet door zien te pakken en op matchpoint komen.

Beide ploegen hebben elkaar dit seizoen al zes keer getroffen en vier keer ging de winst naar het uit spelende team. Je kunt je afvragen of het thuisvoordeel wel zo positief werkt. Misschien is het wel zo dat de thuisploeg iets minder agressief aan de wedstrijd begint of dat de zenuwen door de keel gieren, met als gevolg een mindere prestatie. Het zou zeer welkom zijn als die trend doorbroken wordt.

Hoe dan ook, nu de serie van een best of five in een best of three is veranderd, is het zaak om meteen de eerstvolgende thuiswedstrijd in winst om te zetten. Dat moet dan woensdag gebeuren. Met behulp van de zesde man natuurlijk, want dat kan een ploeg toch net even dat steuntje in de rug geven. Dat bleek afgelopen zaterdag nog toen Zorg en Zekerheid Leiden tot drie keer toe een achterstand van 10 punten weg wist te poetsen. Dat het in de slotfase dan toch mis ging, is maandagavond in Den Bosch ruimschoots goedgemaakt.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam sterk uit de startblokken, verdedigde furieus en hard, kwam er snel uit en viel de ring ook steeds vaker aan, met als gevolg relatief makkelijke scores. Daar kwam bij dat het vizier van buiten het driepuntsgebied ook nog eens op scherp stond. Als team schoot Zorg en Zekerheid Leiden 16 van de 25 driepuntspogingen raak. Zeven homeruns van topscorer Jhonathan Dunn (25 punten) hielpen daar natuurlijk wel bij. Voeg daar nog aan toe dat Dunn ook verdedigend goed werk leverde op Austin Price, die na 28 punten op zaterdag nu geen enkel punt wist te scoren.

Het is opmerkelijk hoe anders Zorg en Zekerheid Leiden maandagavond speelde in vergelijking met zaterdag. De acht vrije worpen gingen er feilloos in en dat staat in schril contrast met de 9 uit 18 van zaterdag. Belangrijker was de strijd in de rebounds. Waar Heroes Den Bosch afgelopen zaterdag nog 24 second chance points noteerde, waren dat er maandagavond maar 8. Daarnaast was Zorg en Zekerheid Leiden er maandag als de kippen bij om de 16 turnovers van Heroes Den Bosch af te straffen. Dat leverde 23 punten op. Zorg en Zekerheid Leiden wist opnieuw het aantal keren balverlies beperkt te houden. Waren dat er zaterdag 9, maandag waren het er 10. Zeer acceptabele cijfers.

Zoals gezegd moet Zorg en Zekerheid Leiden nu doorpakken. Dit was pas de eerste overwinning en zegt verder niets over het verdere verloop van de serie. Er moet wederom gevochten worden binnen de lijnen om een overwinning te behalen, want reken er maar op dat Heroes Den Bosch niet weer zo dramatisch gaat starten. Een fanatieke aanhang kan daarbij goed van pas komen. Smeer je kelen, schreeuw je schor en juich de spelers toe. Ga achter je ploeg staan! En denk eraan: de wedstrijd begint vanwege Feyenoord al om 19.00 uur!


BNXT_League Eredivisie Finale HeroesDenBosch Play-offs Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten