Heroes Den Bosch begon als lijstaanvoerder van de Nederlandse ploegen met thuisvoordeel in alle ronden van de Nederlandse play-offs. Sinds dinsdagavond is Heroes Den Bosch het thuisvoordeel kwijt. Dat ligt nu bij Zorg en Zekerheid Leiden dat in de Maaspoort met 89-96 wist te winnen.

De marge na het laatste fluitsignaal was eigenlijk een magere afspiegeling van het wedstrijdbeeld. Zorg en Zekerheid Leiden speelde als team, had vijf man in de dubbele cijfers, had zich goed ingesteld op het aanvalsspel van Heroes Den Bosch en wist in de aanval te profiteren van de mismatches. In het derde kwart was het verschil opgelopen naar 20 punten en iets meer dan drie minuten voor tijd was er nog steeds een gaatje van 19 punten: 71-90.

Door een sterk optreden van Lee Moore kwam Heroes Den Bosch via een 13-0 run nog akelig dichtbij. Dat is wel iets waar Zorg en Zekerheid Leiden, mocht de ploeg weer op voorsprong komen, rekening mee moet houden. Daarnaast is dan de vraag wie Lee Moore gaat afstoppen als de Amerikaan, die 31 punten scoorde, weer hot dreigt te raken.

In het verleden hebben de series tegen Heroes Den Bosch al laten zien dat thuisvoordeel beslist geen garantie is voor een overwinning. Denk alleen maar terug aan de play-offs in 2022, toen Heroes Den Bosch de eerste én de vijfde wedstrijd van de finaleserie in de Vijf Meihal wist te winnen. Feit blijft wel dat als Zorg en Zekerheid Leiden donderdag wint, de Leidse ploeg op matchpoint komt en eigenlijk drie kansen heeft om kampioen te worden. Het is ook wel zeker dat Heroes Den Bosch dat niet wil laten gebeuren. Een spannende wedstrijd is dus gegarandeerd.

De vraag is natuurlijk ook of DJ Fenner en Roberts Stumbris donderdagavond van de partij zijn bij de ploeg van coach Erik Braal. Deze twee spelers zijn fysiek en mentaal niet zo snel van hun stuk te brengen en zouden de juiste agressie kunnen brengen om het de Leidse formatie lastig te maken.

Luuk van Bree was weer in de startende vijf opgenomen en dat is een goed teken. Al liep Van Bree in de eerste helft wel heel snel tegen een paar persoonlijke fouten op. Niettemin was hij tegen het einde in staat om een belangrijke score aan te laten tekenen, waarmee een eind aan de run van Heroes Den Bosch kwam. Roeland Schaftenaar liep voor rust een blessure op, maar speelde daarna nog wel enkele minuten. In hoeverre de ervaren center weer fit aan de start kan verschijnen, is een vraagteken. Bonus voor de Leidse ploeg is wel dat Maarten Bouwknecht net op tijd zijn oude vorm weer te pakken heeft. De oud-speler van Den Bosch werd dinsdagavond topscorer met 17 punten.

Vanaf 18.45 uur worden bij de ingang 1250 gesponsorde T-shirts gratis uitgedeeld. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dus zorg dat je op tijd bent om zo’n fanshirt te bemachtigen. De wedstrijd in Arena 1574 begint om 20.00 uur.