Zorg en Zekerheid Leiden zal zich dit seizoen via een kwalificatiereeks moeten zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup. De Leidse formatie heeft twee zeges nodig om zich te kwalificeren voor het Europese clubtoernooi waar Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen seizoen de halve finales wist te bereiken.

Tien clubs zijn reeds zeker van deelname aan het hoofdtoernooi, waaronder Donar dat de Nederlandse beker veroverde en daaraan was deelname aan de FIBA Europe Cup gekoppeld. De andere negen ploegen zijn Kangoeroes Basket Mechelen (België), BC Balkan (Bulgarije), HAKRO Merlins Crailsheim (Duitsland), Hapoel Galil Elion (Israël), New Basket Brindisi (Italië), Anwil Wloclawek (Polen), FC Porto (Portugal), CSM Oradea (Roemenië) en Gaziantep Basketbol (Turkije).

Negentien ploegen die deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League hebben laten weten bij uitschakeling deel te willen nemen aan de FIBA Europe Cup. DE FIBA heeft 18 plekken ingeruimd voor deze ploegen.

De 22 clubs, die over vier kwalificatiepoules worden verdeeld, komen in zes verschillende potten terecht. Een tiental clubs zal geplaatst worden op basis van de resultaten in de afgelopen drie jaar. Zorg en Zekerheid Leiden hoort daarbij en is ingedeeld in pot 1.

In de vier kwalificatietoernooien (de locaties moeten nog aangewezen worden) zijn de ploegen uit pot 1 en 2 rechtstreeks geplaatst voor de halve finales. Zij komen dan uit tegen winnaars van de duels tussen clubs uit pot 3 tegen pot 6 en pot 4 tegen pot 5. Alleen de winnaar van de kwalificatiereeks.

In principe gaan alleen de winnaars van de kwalificatietoernooien door naar het hoofdtoernooi. Er is nog wel een ontsnappingsroute. Als er minder ploegen vanuit de kwalificaties voor de Basketball Champions League terugzakken naar de FIBA Europe Cup, kunnen de verliezen finalisten ook nog aanspraak maken op een plek in het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup.

In het nog maar korte bestaan van de FIBA Europe Cup – de eerste editie vond in 2015 plaats – heeft Zorg en Zekerheid Leiden twee keer kwalificatiewedstrijden moeten spelen. Beide keren plaatste de Leidse ploeg zich voor het hoofdtoernooi. In 2018 werden beide wedstrijden tegen het Oostenrijkse Kapfenberg Bulls gewonnen. In 2019 had Zorg en Zekerheid Leiden in het tweede duel een verlenging nodig om de 15 punten nederlaag tegen het Bulgaarse BC Beroe weg te werken.

De loting voor deze editie vindt donderdag 14 juli in München plaats.

Pot 1: Zorg en Zekerheid Leiden, Kapfenberg Bulls (Oostenrijk), Sporting CP (Portugal) en Rilski Sportist (Bulgarije).
Pot 2: Telenet Giants Antwerp (België), Kataja Basket (Finland), Sigal Prishtina (Kosovo) en Besiktas JK (Turkije).
Pot 3: Hapoel Haifa (Israël), Cholet Basket (Frankrijk), BC Kalev/Cramo (Estland), Petrolina AEK (Griekenland).
Pot 4: SCMU Craiova (Roemenië), Czarni Slupsk (Polen), BG Göttingen (Duitsland) en Aris BSA (Griekenland).
Pot 5: BC CBET Jonava (Litouwen), BC Wolves (Litouwen), BC Trepca (Kosovo) en Jamtland Basket (Zweden).
Pot 6: KK Cedevita Junior (Kroatië) en Thor Thorlakshofn (IJsland).


Eredivisie EuropeCup FIBA

Meer nieuwsberichten