Zorg en Zekerheid Leiden redde het vanmiddag niet op eigen kracht, maar ver was nog een kans. Als Iraklis nou van Mornar Bar zou winnen, dan was dat de laatste reddingsboei voor de Leidse formatie. Het werd een heuse thriller die in de laatste seconde beslist werd. De lay-up van Nemanja Gordic werd tegen het bord geplakt door Ioannis Kouzeloglou. Daardoor wonnen de Grieken met 83-82 en mag Zorg en Zekerheid Leiden verder ballen.

Het was een echte nagelbijter voor de Leidse fans. De Grieken stonden voor rust steeds een paar puntjes voor en gingen pauzeren bij een stand van 43-40. Daarna kwam Mornar Bar opzetten. De laatste periode moest de beslissing brengen, want het was bij de start van het vierde kwart 64-64. Iraklis maakte de eerste punten, maar zag een 68-64 voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. De bewierookte Toney Douglas kreeg er geen bal meer in. Mornar Bar kwam aan de hand van Vladimir Mihailovic op een 72-77 voorsprong. Op dat moment viel de driepunter van Douglas wel en dat deed Konstantinos Papadakis ook: 78-77.

Met nog 1.14 minuut te gaan kreeg de Griekse coach bij de stand 78-82 zijn tweede technische fout en kon hij vetrekken. De vrije worp werd echter gemist. Kouzeloglou gooide er een drietje in voor 81-82. Na een score van Ryan Woolridge werd het 83-82 met nog 32 seconden te gaan. Een gemiste driepunter van Mornar Bar werd gevolgd door een reeks overtredingen tegen Douglas. Met nog 11 seconden te gaan, miste hij echter beide vrije worpen. Kouzeloglou (zie de foto) werd de ‘Leidse held’ van de avond door de lay-up van Gordic te blokken. Het was een close call voor wat betreft goaltending, maar ondanks protesten van Mornar Bar werd er geen score gegeven en Iraklis tot winnaar uitgeroepen.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat in de tweede ronde verder in Groep I en stuit door op medi Bayreuth (Duitsland), Legia Warszawa (Polen) en Parma-Parimatch (Rusland). Zorg en Zekerheid Leiden begint de tweede groepsfase op 8 december met een uitwedstrijd bij medi Bayreuth. Op 15 december is Legia Warszawa te gast in de Vijf Meihal. Daarna gaat het Europese toernooi pas verder op 12 januari.


Eredivisie EuropeCup FIBA TweedeGroepsfase

Meer nieuwsberichten