Zorg en Zekerheid Leiden staat dinsdagavond voor de zware taak om in Oostende een startbewijs voor de finale van de BNXT play-offs te veroveren. De Leidse ploeg wist in eigen huis opnieuw te winnen van Filou Oostende, maar de marge is klein. Aan de finish was Zorg en Zekerheid Leiden slechts twee punten beter dan de Belgische kampioen (84-82). Veel ruimte voor fouten is er derhalve niet.

Het is de afgelopen jaren zelden voorgekomen dat Filou Oostende in één seizoen twee keer tegen dezelfde tegenstander een nederlaag moest incasseren. Dat is in elk geval iets waar Zorg en Zekerheid Leiden trots op kan zijn, maar dat is nog niet genoeg. De Leidse spelers willen het liefst voor een derde keer winnen en meteen de eerste ploeg zijn die Oostende met een overwinning kan verlaten.

Zorg en Zekerheid Leiden zal dan wel moeten zorgen dat Keye van der Vuurst de Vries niet nog een keer zo dominant aanwezig kan zijn. In Leiden gooide de uit Rijswijk afkomstige jongeling er 32 punten in, 11 uit 13 schot, 6 uit 6 driepunters, pakte 5 rebounds en deelde 5 assists uit. Toen hij gecomplimenteerd werd, zei Van der Vuurst de Vries dat het mogelijk zijn beste wedstrijd als prof was, maar daar ging het hem niet om. “We hebben verloren en hetgeen we gepresteerd hebben, is naar onze normen niet acceptabel. We komen goed weg en moeten dit dinsdag in eigen huis rechtzetten.”

Aanvankelijk had de Leidse ploeg moeite met de pick & rolls van Filou Oostende. Haris Bratanovic en Amida Brimah maakten daar goed gebruik van, maar naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Zorg en Zekerheid Leiden daar meer grip op. Het schuttersgeweld van de Amerikanen Levi Randolph (12 punten) en Phil Booth (9 punten) werd redelijk aan banden gelegd.
Voor de Leidse ploeg was het prettig dat Jhonathan Dunn weer de weg naar de ring wist te vinden. Uiteindelijk had Zorg en Zekerheid Leiden wel zes spelers met 9 punten of meer: Marijn Ververs (9 door 3 driepunters), Einaras Tubutis 10, Asbjørn Midtgaard 11, Dunn 13, Worthy de Jong 14 en Arunas Mikalauskas 18. Ook Peter Olisemeka kwam nog door met 6 punten, waaronder twee heerlijke dunks. Met zo’n uitgebalanceerde scoreverdeling kan het gevaar van vrijwel elke speler komen en dat maakt het moeilijker voor een tegenstander om op te anticiperen.

Zorg en Zekerheid Leiden mag in Oostende met één punt verliezen om de finale te bereiken. Een nederlaag met twee punten verschil zorgt dat er verlengd moet worden. Bij elke nederlaag met meer dan twee punten verschil eindigt het Leidse seizoen na 67 wedstrijden in Oostende.

Het is dit seizoen al eerder voorgekomen dat Zorg en Zekerheid Leiden een belangrijke zege in een uitwedstrijd wist te boeken. Tegen Legia Warszawa had de Leidse ploeg in eigen huis met 78-90 verloren. De uitwedstrijd moest dus wel gewonnen, bij voorkeur met 13 punten verschil. Zorg en Zekerheid Leiden slaagde in die opzet en boekte een fraaie 59-77 overwinning. Minstens zo knap was de overwinning in Griekenland tegen Iraklis: 83-92. Zo’n herhaling zou dinsdagavond natuurlijk heel mooi zijn.

De wedstrijd, die om 20.00 uur begint, wordt live uitgezonden door Ziggo Sport.


BNXT_play-offs Eredivisie FilouOostende HalveFinale Preview

Meer nieuwsberichten