Zorg en Zekerheid Leiden staat voor de zware taak om zich vrijdagavond te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup. Dan zal de halve finalist van afgelopen seizoen een goed resultaat moeten behalen tegen het kapitaalkrachtige en in eigen huis spelende Cholet Basket. De finale van kwalificatiegroep D begint om 20.00 uur.

De eenvoudigste manier is om gewoon te winnen van de Franse formatie. Zo gewoon is dat overigens niet. Cholet beschikt over een goede ploeg, getuige ook de 93-62 overwinning tegen Besiktas JK.

Als er niet gewonnen wordt, dan is er nog een ontsnappingsroute. Drie van de vier verliezende finalisten mogen op basis van doelsaldo alsnog instromen in het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup. Een overwinning van vier punten verschil in de halve finale (zo zonde dat die laatste driepunter vanaf de middenlijn er nog in ging) is geen goede uitgangspositie. Van alle ploegen die zich voor de finale plaatsten, heeft alleen Sporting CP met een kleiner verschil gewonnen, namelijk één punt.

Het gaat te ver om hierover te speculeren. Laat eerst de wedstrijd maar eens gespeeld worden en dan valt naderhand wel te bezien wat het eindresultaat uiteindelijk is geworden. Hoe dan ook, ondanks een korte voorbereiding van twee weken met het hele team heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich wel geplaatst voor de finale. Een resultaat dat coach Doug Spradley tot tevredenheid stemde. De Leidse coach ziet zijn ploeg per wedstrijd progressie maken.

Maarten Bouwknecht, Marijn Ververs en Thomas Rutherford speelden een prima wedstrijd tegen Czarni Slupsk. Reden voor Spradley om Bouwknecht en Ververs ook gedurende lange tijd (15 minuten) samen op het veld te zetten. Rutherford deelde de centerpositie met Roeland Schaftenaar. Zij kwamen samen uit op 19 punten en 15 rebounds. Dat ziet er goed uit.

Dat kan niet gezegd worden van de inbreng van Wesley Alcegaire, Deion Hammond en Erikas Venskus. Het trio speelde bleekjes, wellicht toch wat overmand door zenuwen. Wil Zorg en Zekerheid Leiden een kans maken tegen Cholet, dan is het noodzakelijk dat meer mensen zich met het spel gaan bemoeien.

Cholet Basket sloeg woensdagavond tegen Besiktas JK in het tweede kwart toe. Die periode werd namelijk met 29-6 gewonnen door de Fransen. Met een ruststand van 51-26 was dit duel eigenlijk al voortijdig beslist en kon coach Laurent Vila zijn belangrijke spelers rustmomenten gunnen. Negen spelers kwamen minimaal 17 minuten in actie. Dominic Artis, een Amerikaanse guard, kreeg de meeste speeltijd met 22 minuten en 53 seconden.

Justin Patton, een van de vier Amerikanen van Cholet, kon na afloop de beste statistieken overleggen. De 2.16 meter lange center tekende voor 16 punten (72,7% schot), 7 rebounds en 2 steals. Naast Artis en Patton bestond de startend vijf verder uit de twee andere Amerikanen - Perry Ellis en T.J. Campbell - en Boris Dallo. Van de bank komt onder meer de zeer ervaren Kim Tillie, een 34-jarige center van 2.10 meter. De Fransen kunnen vier man diep gaan, iets dat Zorg en Zekerheid Leiden ook kan. Wil Zorg en Zekerheid Leiden een kans maken, dan moet iedereen op de top van zijn kunnen spelen.


Cholet_Basket Eredivisie EuropeCup FIBA

Meer nieuwsberichten