Voor het tweede opeenvolgende seizoen is Zorg en Zekerheid Leiden actief op de Europese velden. De Leidse club komt momenteel uit in de groepsfase van de eerste ronde van de FIBA Europe Cup. Afgelopen woensdag werd er na verlenging verloren van Benfica, maar er staan nog vijf poulewedstrijden op de rol.

Van alle spelers van de huidige selectie heeft Worthy de Jong verreweg de meeste ervaring met het spelen van Europese wedstrijden met Zorg en Zekerheid Leiden. Tot aan dit seizoen kwam de 31-jarige guard 41 keer voor de Leidse club uit als het gaat om Europese wedstrijden. In 1200 minuten wist De Jong 502 punten te noteren, maar ook 195 rebounds, 102 assists, 87 steals en 34 blocks te pakken. Afgelopen seizoen werd De Jong uitgeroepen tot beste verdediger van de FIBA Europe Cup.

De Jong kijkt altijd uit naar het spelen van Europese wedstrijden. Het biedt hem dan de kans om zich te meten de topclubs van Europa. Niet voor niets beschouwt hij dit soort wedstrijden als iets speciaals, wat hij ook altijd aangeeft bij zijn medespelers.

Van de zestien wedstrijden van afgelopen seizoen is de uitwedstrijd tegen s.Oliver Würzburg hem het meeste bijgebleven. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg in Duitsland met 87-61 klop. “Zij speelden zo goed samen en in de rotatie waren ze zo scherp. Dat is zeker een team waar ik nog een keer tegen wil spelen.”

Van alle jaren was de wedstrijd tegen Besiktas in 2011 er eentje die hij nooit zal vergeten. Niet omdat het de allereerste Europese thuiswedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden in de Vijf Meihal was. Bij Besiktas speelde Deron Williams mee. In de NBA was een lock-out, dus hij koos voor tijdelijk spelen in Europa. “Het is toch leuk om tegen zo’n topper te spelen.” Ook de uitwedstrijd in datzelfde seizoen tegen Ventspils zal hij niet vergeten. Zorg en Zekerheid Leiden stond vlak na rust meer dan twintig punten achter, maar wist door een sterke run alsnog te winnen. In een bepaalde fase blockte De Jong aan de ene kant een schot van een speler van Ventspils om vervolgens zelf de break dunkend af te ronden.

In de kwalificatiecyclus van dit seizoen rekende Zorg en Zekerheid Leiden af met het Bulgaarse BC Beroe. “De uitwedstrijd tegen BC Beroe was een leermoment voor ons”, vertelt De Jong. “We moesten groeien om van hen te winnen, maar ook om succesvol te zijn in onze competitie. Ik denk dat we dat de week erna gelijk hebben laten zien. Tegen Landstede Hammers Zwolle begon het al. In de thuiswedstrijd tegen BC Beroe maakten we de volgende stap.”

Net als in competitiewedstrijden is steun van het publiek bij thuiswedstrijden voor de FIBA Europe Cup van groot belang. “Zij kunnen momenten creëren! Die momenten kunnen uiteindelijk de uitkomst van een wedstrijd veranderen.” Komende woensdag speelt Zorg en Zekerheid Leiden in eigen huis tegen Inter Bratislava, dat de eerste wedstrijd afgelopen woensdag met 88-87 wist te winnen. Volgepakte tribunes zouden woensdag dan ook zeer wenselijk zijn.

Ondanks de nederlaag tegen Benfica ziet De Jong kansen om de volgende groepsfase te bereiken. “In de Europe Cup heb je altijd kansen, vooral omdat je elkaar maar twee keer ziet. Je moet gelijk scherp zijn! Zo lang wij onszelf goed voorbereiden en elk moment op de training pakken om stappen te maken, is de sky the limit!”


Eredivisie EuropeCup FIBA WorthyDeJong

Meer nieuwsberichten