Zorg en Zekerheid Leiden neemt het woensdagavond om 20.30 uur op tegen Den Helder Suns. Er is eigenlijk maar één doel voor dit duel: winnen en de voorsprong op de achtervolgers uitbreiden naar vier en zes punten, want na de Suns staan er nog drie zware wedstrijden op het programma.

Sinds de hernieuwde start van de competitie heeft Zorg en Zekerheid Leiden twee keer tegen Den Helder Suns gespeeld, beide keren in Den Helder. De Leidse ploeg struikelde niet in de marinestad, maar boekte twee zeges die allebei bereikt werden door één goed kwart. In de eerste wedstrijd werd het 85-93, maar de Leidse ploeg stond negen minuten voor tijd nog met 77-67 achter. Het laatste kwart werd met 13-26 gewonnen en daarin viel de beslissing.

In de tweede wedstrijd bij de Suns, iets meer dan een maand later, pakte Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart uit met een 16-34 score. Het verschil liep aan het begin van het vierde kwart op naar 26 punten (52-78), waarna de Leidse ploeg het enigszins voor gezien hield. De 79-89 uitslag doet eigenlijk geen recht aan de werkelijke krachtsverschillen in dat duel.

Den Helder Suns zal het woensdagavond in elk geval moeten stellen zonder Boyd van der Vuurst de Vries. De captain en spelmaker van de Helderse formatie zag vorige week zijn schouder uit zijn kom schieten en is de eerstkomende drie weken uitgeschakeld. Coach Peter van Noord hoopt dat Van der Vuurst de Vries op 8 mei, wanneer de play-offs van start gaan, weer inzetbaar is. Tegen Landstede Hammers, afgelopen zaterdag, bleef Tom Koopman ook aan de kant. Tijdens een partijtje zaalvoetbal als alternatieve training raakte hij geblesseerd aan zijn enkel. Hierdoor moest Van Noord zijn rotaties tegen de Hammers flink aanpassen en sommige spelers meer minuten dan gebruikelijk te geven.

Zorg en Zekerheid Leiden maakte het zichzelf onnodig moeilijk tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Met nog 6’33 te spelen stond de Leidse ploeg met 70-85 voor. De Rotterdammers kwamen sterk terug en er moest een steal plus dunk van Emmanuel Nzekwesi aan te pas komen om te vermijden dat Feyenoord op gelijke hoogte zou komen of misschien zelfs wel zou winnen. Het was de tweede beslissende acte van Nzekwesi, want vorige week woensdag was zijn drietje net voor de zoemer afging bepalend voor de 96-93 zege tegen Landstede Hammers.

Landstede Hammers verloor op paasmaandag in eigen huis van Donar, dat op zaterdag nog onderuit ging tegen Heroes Den Bosch. De Bosschenaren overleefden op paasmaandag een zware strijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Heroes Den Bosch is inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats en heeft vier verliespunten minder dan Zorg en Zekerheid Leiden. Donar en Landstede Hammers hebben inmiddels zes verliespunten minder dan de Leidse formatie. Dit zegt nog niets over de eindstand, want Zorg en Zekerheid Leiden speelt achtereenvolgens nog tegen Donar (10 april uit), Heroes Den Bosch (17 april thuis) en Landstede Hammers (22 april uit). Het is dus niet uitgesloten dat pas op 22 april duidelijk wordt op welke plaats Zorg en Zekerheid Leiden de Elite A afsluit en tegen wie er in de play-offs gespeeld gaat worden.


DenHelderSuns Eredivisie Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten