Zorg en Zekerheid Leiden speelt komende zaterdag de laatste thuiswedstrijd in de nationale fase. Tegenstander om 20.00 uur is Den Helder Suns. De eerste wedstrijd in Den Helder leverde een 65-100 overwinning op voor de Leidse formatie. Met slechts drie overwinningen deelt de ploeg uit Den Helder de laatste plaats met LWD Basket.

Afgelopen woensdag werd Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk uitgeschakeld in de FIBA Europe Cup. Het halen van de laatste acht was een brug (of een paar ontbrekende spelers) te ver. Daardoor kan het vizier nu gericht worden op de laatste twee wedstrijden in de nationale fase, of zoals het genoemd wordt de Domestic League. Komende zaterdag dus Den Helder Suns, volgende week zaterdag gaat de Leidse ploeg op bezoek bij LWD Basket.

Na de break voor de Orange Lions begint de crossborder fase met de vijf beste ploegen van België. Net als in Nederland zijn die ploegen nog niet allemaal bekend. In Nederland zijn Heroes Den Bosch, Zorg en Zekerheid Leiden, Landstede Hammers en Donar Groningen zeker van deelname in de Elite Gold. De vijfde plek is nog open. Het gaat daar tussen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Basketbal Academie Limburg. In België zijn tot nu toe alleen zekere ploegen in de Elite Gold Filou Oostende en Telenet Giants Antwerp.

Den Helder Suns, de ploeg waar Troy Koehler al weer enkele jaren speelt, heeft tot nu toe alleen gewonnen van LWD Basket en twee keer – toch wel verrassend – van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal. De laatste zege vond plaats op 23 december toen er voor het laatst in Sporthal Sportlaan werd gespeeld. Feyenoord kreeg daar klop met 66-61.

In 2024 gingen de eerste drie wedstrijden verloren. Uit tegen Heroes Den Bosch (81-66) en thuis tegen LWD Basket (64-75) en Landstede Hammers (64-80). De Ierse spelmaker Sean Flood is met 13.6 punten gemiddeld de topscorer van de ploeg. Boyd van der Vuurst de Vries is gemiddeld goed voor 12.1 punten, terwijl Troy Koehler gemiddeld ook nog in de dubbele cijfers zit met 10.7 punten per wedstrijd. Koehler en Van der Vuurst de Vries hebben ook dreiging van buiten de driepuntslijn. Sean Flood is overigens ook goed voor 4.5 rebounds (tweede achter Steven Post) en 4.6 assists (meeste van het team).

Brock Gardner heeft al wel twee wedstrijden voor de FIBA Europe Cup gespeeld, maar kan zaterdag zijn debuut in de nationale fase van de BNXT League maken. Mogelijk is dat ook weggelegd voor Loek van Zeil, die op vrijdag 9 februari 18 jaar is geworden en woensdag debuteerde in de hoofdmacht.


BNXT_League DenHelderSuns Eredivisie Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten