De Orange Lions zijn vandaag in Almere de voorbereiding op het Preolympisch Kwalificatie Toernooi – dat van 13 tot en met 20 augustus in Istanbul plaatsvindt – gestart. Marijn Ververs en Luuk van Bree behoren tot de voorlopige selectie van de nieuwe bondscoach Arik Shivek en zijn assistenten Koen van Gerwen en David Gutt.

De Orange Lions hopen bij Preolympisch Kwalificatie Toernooi plaatsing af te dwingen voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi in de zomer van 2024. In februari 2024 start voor het nationale mannenteam de kwalificatiereeks voor EuroBasket 2025. Doelstelling is om, na deelnames in 2015 en 2022, wederom plaatsing voor het EK in 2025 te bewerkstelligen.
Yannick Franke, Mohamed Kherrazi en Emmanuel Nzekwesi, die allen in het verleden voor Zorg en Zekerheid Leiden zijn uitgekomen, behoren eveneens tot de zestien geselecteerde spelers. De andere elf geselecteerden zijn Terrence Bieshaar, Jesse Edwards, Kai Edwards, Tristan Enaruna, Tim Hoeve, Charlon Kloof, Rienk Mast, David N'Guessan, Keye van der Vuurst de Vries, Boyd van der Vuurst de Vries en Dylan van Eyck.

De regio Europa organiseert twee van de vijf Preolympische kwalificatietoernooien, met acht landen per toernooi. De andere drie toernooien zijn in Amerika, Afrika en Azië/Oceanië. Turkije en Polen/Estland zijn door de FIBA aangewezen om de twee Europese toernooien te hosten. Nederland gaat spelen in de Turkse stad Istanbul. De nummers één en twee gaan naar de halve finales (vrijdag 18 augustus), waarin wordt gekruist met groep C (Turkije, IJsland, Bulgarije en Oekraïne). De finale is zondag 20 augustus.

De twee Europese winnaars en de drie andere winnaars voegen zich bij negentien landen van de FIBA World Cup 2023, zodat er een deelnemersveld van 24 landen ontstaat voor de FIBA Olympic Qualifying Tournaments die in juni en juli van 2024 staan gepland.

Het programma van de Orange Lions voor de komende zomer ziet er als volgt uit:
29 juli: Polen-Nederland (Polen)
30 juli: Polen-Nederland (Polen)
4 augustus: Israël-Nederland (Letland)
7 augustus: Oekraïne-Nederland (Letland)
11 augustus: vertrek naar Preolympisch Kwalificatie Toernooi
13 augustus: Nederland-Zweden (Turkije)
14 augustus: België-Nederland (Turkije)
16 augustus: Nederland-Kroatië (Turkije)


Eredivisie LuukvanBree MarijnVervers OrangeLions

Meer nieuwsberichten