De Orange Lions hebben de openingswedstrijd in de kwalificatiecyclus voor EuroBasket 2025 met een nederlaag moeten bekopen. Groot-Brittannië was in Newcastle met 98-94 te sterk voor de Nederlandse ploeg.

Tegen het eind van het eerste kwart ontstond er een klein gaatje voor de met scherp schietende Britten. In het tweede kwart liep het verschil op naar 20 punten: 49-29. Uiteindelijk wist Nederland de schade bij rust te beperken tot 14 punten: 55-41.

Nadat de Orange Lions in het derde kwart tot twee keer toe met een achterstand van 21 punten werden geconfronteerd, was er in de laatste vijf minuten van het derde kwart opeens een ander oranje te zien. Keye van der Vuurst de Vries (met 23 punten topscorer) ging voorop in de strijd met in korte tijd drie driepunters. Ook Luuk van Bree deed een duit in het zakje. Via 71-66 aan het eind van het derde kwart kwam de nationale ploeg in het vierde kwart tot twee keer toe terug tot op twee punten: 71-69 en 82-80. De Orange Lions zagen de Britten op de beslissende momenten aanvallende rebounds verzilveren, waardoor een nederlaag niet meer voorkomen kon worden: 98-94.

Een nederlaag met 4 punten voert de druk natuurlijk wel op. Griekenland en Tsjechië zijn de twee andere teams in deze groep en lijken, zeker op papier, te sterk voor de Britten en de Orange Lions. Omdat er nog een derde ploeg naar EuroBasket 2025 mag, zijn de wedstrijden tegen de Britten van groot belang. Nederland zal over een jaar de thuiswedstrijd met meer dan 4 punten verschil moeten winnen om zich voor EuroBasket 2025 te kwalificeren. Tenzij de Orange Lions of de Britten kunnen stunten er gestunt kan worden tegen de Grieken en de Tsjechen.

Luuk van Bree speelde 22 minuten en was daarin goed voor 12 punten, 4 driepunters, 2 rebounds en 5 steals. De op het laatste moment aan de selectie toegevoegde Roeland Schaftenaar kwam 6 minuten in actie. Hij tekende voor 1 rebound en 1 assist. Voor Marijn Ververs waren er 3 minuten weggelegd. Buiten 1 persoonlijke fout kwam hij niet in de boxscores voor.

Eredivisie EuroBasket2025 Groot-Brittannië LuukvanBree MarijnVervers OrangeLions Roeland_Schaftenaar