Na de nederlaag van afgelopen vrijdag in en tegen Groot-Brittannië (98-94) is het Nederlands team er niet in geslaagd om in Den Haag de tweede kwalificatiewedstrijd voor EuroBasket 2025 in winst om te zetten. De fanatiek spelende Nederlandse ploeg ging in de slotfase onderuit: 72-74.

Nederland en Griekenland kenden een aarzelende start. Beide ploegen hadden moeite met scoren. Toen de Grieken uitliepen naar 6-12 kwam Nederland op dreef met een 6-0 run. Desalniettemin werd het eerste kwart afgesloten met een 12-17 achterstand.

In het tweede kwart kwamen de Orange Lions aanvankelijk met 14-18 achter te staan. Door goed werk van het Leidse trio perste Nederland er een 17-0 run uit. Uiteraard begonnen de Grieken de druk op de Nederlandse formatie op te voeren, maar de Orange Lions bezweken niet. Met 39-32 gingen beide ploegen de kleedkamers opzoeken.

Na de pauze wist Nederland de voorsprong nog lange tijd vast te houden. Totdat bij een stand van 53-47 de Grieken een 0-11 run plaatsten. Dat zorgde ervoor dat de stand na drie kwarten 58-62 was in Grieks voordeel.

In het laatste kwart kwam Nederland snel langszij. Roeland Schaftenaar plukte niet alleen een serie aanvallende rebounds, maar pakte ook de nodige puntjes mee. De routinier zou uiteindelijk topscorer worden met 13 punten. Marijn Ververs leek Nederland met een driepunter de goede weg te wijzen: 66-64. Nederland kreeg in die fase de nodige kansen om de marge te vergroten, maar slaagde daar niet in. Met nog 1’13 te gaan tekende Schaftenaar via een vrije worp voor 71-70. Nederland vergat echter om zichzelf te belonen. Onnodig balverlies gaf de Grieken uiteindelijk toch de kans om de wedstrijd te winnen: 72-74.

Roeland Schaftenaar speelde 26 minuten en was daarin goed voor 13 punten (5 uit 8 schot), 4 rebounds (3 aanvallend), 2 assists en 3 steals. Marijn Ververs kwam eveneens van de bank voor 22 minuten, waarin hij voor 8 punten (3 uit 4 schot) tekende, 2 driepunters, 4 rebounds (2 aanvallend) en 1 steal. Luuk van Bree zag zijn sterke spel tegen Groot-Brittannië beloond worden met een plek in de starting five. In 33 minuten noteerde Van Bree 8 punten, 2 driepunters, 3 rebounds en 3 assists.

Eredivisie EuroBasket2025 Griekenland LuukvanBree MarijnVervers OrangeLions Roeland_Schaftenaar