Zorg en Zekerheid Leiden treedt woensdagavond aan voor de laatste wedstrijd van 2021. In eigen huis neemt de Leidse basketbalformatie het op tegen het verrassend goed presterende Aris Leeuwarden. Het duel in de Vijf Meihal begint om 20.30 uur, dus zorg ervoor dat je klaar zit voor de gratis livestream om dit duel te volgen.

Het jaar 2021 is zonder meer een bijzonder en bewogen jaar. In de eerste helft van het jaar was er vanwege corona en de avondklok geen publiek toegestaan bij de wedstrijden. Niettemin veroverde Zorg en Zekerheid Leiden wel het vierde landskampioenschap (na 1978, 2011 en 2013) door in de finale met 3-0 te winnen van Heroes Den Bosch.

Na de zomer was publiek aanvankelijk weer welkom en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Ook bij de Europese wedstrijden op de woensdagavonden was de hal goed gevuld. Als enige van de drie Nederlandse ploegen plaatste Zorg en Zekerheid Leiden, dat eerder al de Nederlandse SuperCup had gewonnen en zich net niet plaatste voor de Basketball Champions League, zich voor de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. Daarin werd overigens gestunt door in Duitsland van Bayreuth te winnen.

In de competitie staat Zorg en Zekerheid Leiden derde, twee punten achter Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball dat wel drie wedstrijden meer gespeeld heeft. Alleen Heroes Den Bosch en Landstede Hammers wisten een keer van Zorg en Zekerheid Leiden te winnen. De Leidse ploeg deelde afgelopen zondag nog een gevoelig pak slaag uit aan Donar: 63-92.

Aris Leeuwarden vinden we in de huidige stand terug op de zesde plaats. Vreemd genoeg hebben de Friezen net zo veel punten als Apollo Amsterdam, maar de Amsterdammers hebben wel een wedstrijd meer gespeeld. Feitelijk hoort Aris dan op de vijfde plaats thuis.

Het is wel zo dat Aris Leeuwarden voor de BNXT League inmiddels drie wedstrijden op rij verloren heeft. Een van de oorzaken voor die negatieve reeks is het vertrek van topscorer Ar’Mond Davis (15.1 punten per wedstrijd). De enige twee andere spelers met een gemiddelde van meer dan 10 punten per duel zijn de Amerikanen George Brock (13.9 punten, 4.5 assists, 4.7 rebounds) en Ryan Logan (13.4 punten, 4.4 assists en 5.8 rebounds).

Twee opvallende spelers in de Friese formatie, die dit seizoen de voormalige dunkkampioen Vincent van Sliedregt als coach heeft, zijn José Dimitri Maconda en Shaquille Doorson. Maconda zat vorig jaar achterop de bank van Heroes Den Bosch. De voormalige jeugdinternational is startende guard bij Aris Leeuwarden en doet dat goed: 9.4 punten, 3.0 assists en 1.5 steals. Op de centerpositie staat Doorson, die voorheen vooral in het buitenland actief was. De kandidaat voor Rookie of the Year komt door met gemiddelden van 9.5 punten, 8.4 rebounds en 1.9 blocks.

Door twee keer te verliezen van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball wordt het voor Aris Leeuwarden wel lastig om de Elite Gold te bereiken. De Friezen hebben wel een bonus doordat ze in de eerste wedstrijd van het seizoen van Donar wonnen, maar moeten dat tegen een andere topploeg zien te herhalen of hopen op misstappen van de naaste concurrenten. Of een stunt van de Friezen er in Leiden in zit, ligt niet in de lijn der verwachting.


ArisLeeuwarden Eredivisie Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten