Zorg en Zekerheid Leiden komt woensdag dan eindelijk in actie voor de play-offs. Na het afsluiten van de Elite Gold op 28 april speelde de Leidse ploeg geen officiële wedstrijd meer. Aris Leeuwarden ontdeed zich in de afgelopen dagen verrassend van Landstede Hammers. Bijzonder is dat geen ploeg de eigen thuiswedstrijd wist te winnen. Het duel tegen Aris Leeuwarden, dat woensdag in de Vijf Meihal wordt afgewerkt, begint om 20.30 uur.

Sinds de terugkeer van Leids topbasketbal zijn er pas drie play-off series tegen Aris Leeuwarden geweest. In 2012 was het een soort groepsfase in de eerste ronde van de play-offs. Zorg en Zekerheid Leiden won beide duels. In Leeuwarden werd het 55-87, in Leiden 82-72.

In 2013 ging de finale van de play-offs tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Aris Leeuwarden. De Leidse ploeg pakte het tweede landskampioenschap in haar bestaan door de Friezen met 4-0 terug te wijzen. In Leiden werd het 74-73 en 74-64, in Leeuwarden 63-68 en 59-65.

In 2018 speelden beide ploegen in de eerste ronde van de play-offs tegen elkaar. Nadat Zorg en Zekerheid Leiden het eerste duel met 85-77 had gewonnen, werd daarna in Leeuwarden de eerste nederlaag tegen Aris geleden: 64-56. In het beslissende derde duel in Leiden werd het 66-55 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Dit seizoen hebben beide ploegen al vier keer tegen elkaar gespeeld. In competitieverband was Zorg en Zekerheid Leiden twee keer sterker: 87-70 in Leiden en 75-76 in Leeuwarden. In de kwartfinale van de Basketball Cup kwamen beide ploegen elkaar ook tegen. In Leeuwarden won Zorg en Zekerheid Leiden met 74-83. De return leverde een 100-66 overwinning op.

Aris Leeuwarden draait onder coach Vincent van Sliedregt opnieuw een goed jaar. De Domestic League werd afgesloten met een vierde plaats, achter Heroes Den Bosch, Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Hammers. In de Elite Gold ging Aris Leeuwarden tien keer onderuit, maar er waren wedstrijden bij dat het verschil binnen de perken bleef. Doordat Donar de Friezen voorbij ging, eindigde Aris Leeuwarden als vijfde en dat betekende play-offs tegen Landstede Hammers.

In het eerste duel in Zwolle kwam Aris Leeuwarden door met een 98-101 overwinning. In de laatste minuut kwam Landstede Hammers nog terug van een achterstand van acht punten naar twee punten. Keevan Veinot tekende voor 23 punten, Shaquille Doorson had er 19.

Afgelopen vrijdag kon Aris Leeuwarden de serie in eigen huis beslissen. De Friezen stonden na het eerste kwart 11 punten voor, maar zagen die voordelige marge langzaam verdwijnen. In het vierde kwart kwam Landstede langszij bij 61-61, maar Aris Leeuwarden herpakte zich naar 66-61. Na een score van Ralf de Pagter blesseerde Doorson zich aan zijn enkel. Landstede was er als de kippen bij om de leiding over te nemen en er uiteindelijk een derde wedstrijd uit te slepen: 76-80. Veinot was goed voor 14 punten, de rappe guard Kahron Ross voegde 13 punten toe.

Als je er zo dichtbij bent geweest en het gaat toch mis, dan kan dat een behoorlijke dreun geven. Velen hadden dan ook verwacht dat Landstede Hammers wedstrijd 3 wel zou winnen. Dat was dus duidelijk een misvatting, want de hele wedstrijd stond Aris Leeuwarden aan de goede kant van de score. Opnieuw vlogen de Friezen uit de startblokken om na 10 minuten al een 22-32 voorsprong te pakken. Na de rust liep Aris Leeuwarden in het derde kwart uit naar 51-71, maar Landstede sloot het kwart af met 12 punten achterstand: 63-75. Daarna ging het compleet mis bij Landstede, getuige een maximale achterstand van 29 punten bij 65-94. Uiteindelijk ging Aris Leeuwarden opnieuw door de grens van de 100 punten: 82-101. Dit keer schoot Kristinn Palsson uit zijn slof met 30 punten. De IJslander raakte 8 van zijn 9 driepuntspogingen. Veinot was overigens ook goed voor 19 punten.

De serie van Aris Leeuwarden tegen Landstede Hammers toont aan dat de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden hun borsten nat kunnen maken, want er komt een ploeg naar Leiden die van het zelfvertrouwen blaakt.


ArisLeeuwarden BNXT_League Eredivisie HalveFinale Play-offs Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten