Zorg en Zekerheid Leiden staat vrijdag (3 juni) voor de zware taak om met 15 of meer punten verschil te winnen van Leuven Bears. Alleen dan wordt het seizoen van de Leidse ploeg verlengd. Deze lastige situatie is ontstaan doordat Zorg en Zekerheid Leiden woensdag met 82-68 klop kreeg van de ploeg uit Leuven. De wedstrijd in de Vijf Meihal begint vrijdagavond om 20.00 uur.

Eigenlijk is de nederlaag te wijten aan een periode van zes minuten in het vierde kwart, waarin Zorg en Zekerheid Leiden een 16-0 run te verwerken kreeg. In de eerste minuut van het laatste kwart bedroeg de achterstand slechts vier punten en dat te overzien. Zes minuten later was er een gat van 20 punten ontstaan en zie dat maar eens goed te maken in één wedstrijd.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam nog wel terug tot 10 punten, maar het verschil werd uiteindelijk 14 punten. Iets verder terug gaan in het seizoen leert dat de halve finale bereiken nog steeds tot de mogelijkheden behoort. In Leiden werd het voor de Elite Gold 95-66. De return ging met hetzelfde verschil verloren: 86-57.

Zorg en Zekerheid Leiden is er wel vaker in geslaagd om een nederlaag van een uitwedstrijd in eigen huis recht te zetten, maar dan moeten er wel meer spelers ‘aan’ staan. Jhonathan Dunn bijvoorbeeld. De Amerikaan schoot afgelopen zondag tegen Heroes Den Bosch nog met scherp, maar had woensdag geen enkele inbreng in het score departement.

Arunas Mikalauskas schoot 26 punten bij elkaar. De Litouwse forward speelde een sterke pot. Asbjørn Midtgaard, die in de vijf wedstrijden tegen Heroes Den Bosch geen factor was, kwam woensdag tot 10 punten en een paar fraaie dunks. Ook Einaras Tubutis zat nog in de dubbele cijfers (10 punten). Maarten Bouwknecht speelde vanwege een eerder opgelopen knieblessure niet mee.

Om de wedstrijd vrijdag tot een succes te maken, zal Zorg en Zekerheid Leiden een middel moeten vinden om Joshua Heath uit te schakelen. De kleine Amerikaanse spelmaker is de motor van de ploeg. Als anderen niet scoren, gaat hij op snelheid zijn man voorbij om dan ook nog zelf te finishen. Bovendien weet hij als geen ander een kwart af te sluiten. Zowel in het tweede als in het vierde kwart wist hij net voor de buzzer tot scoren te komen.

Met de steun van het publiek kan het nog aardig gaan spoken in de Vijf Meihal. Daar weet Eddy Casteels, de coach van Leuven Bears, alles van. Maar er is nog een andere reden om naar de hal te komen. Het zou zo maar de laatste officiële wedstrijd in het tenue van Zorg en Zekerheid Leiden kunnen zijn voor Worthy de Jong. Op het seizoen 2016/2017 na kwam De Jong vanaf 2010 tot heden uit voor Zorg en Zekerheid Leiden. Met recht wordt hij ook Mister ZZ Leiden genoemd. Mocht de Leidse ploeg de halve finale niet bereiken, dan verdient De Jong op z’n minst applaus van een volle Vijf Meihal. Dus zorg dat je erbij bent!