Na de uitschakeling in de halve finale van de kwalificatieronde van de Basketball Champions League, kon het vizier van Zorg en Zekerheid Leiden gericht worden op de FIBA Europe Cup. De Leidse club was bij voorbaat al zeker van deelname aan de groepsfase van de eerste ronde.

Eén tegenstander was destijds bij de loting nog niet bekend. Die ploeg moest namelijk nog kwalificatiewedstrijden spelen om deelname aan de FIBA Europe Cup veilig te stellen. Die kwalificatiereeks was afgelopen week. Iraklis BC uit Griekenland wees Trefl Sopot, het Poolse team van Yannick Franke, met 74-72 terug.

Iraklis BC is op woensdag 13 oktober (aanvang 20.30 uur) in de Vijf Meihal de eerste tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden. Michael Finke maakte aanvankelijk deel uit van deze formatie, maar door het uitblijven van betalingen is Finke naar een andere Griekse club overgestapt. Toch speelt er wel iemand die al een keer eerder tegen de Leidse formatie is uitgekomen, namelijk de Amerikaanse spelmaker Toney Douglas. In het seizoen 2018-2019 kwam de voormalige NBA-speler uit voor het Turkse Sakarya. In de twee kwalificatiewedstrijden was Douglas gemiddeld goed voor 15.5 punten.

Bahcesehir College was twee jaar terug al eens tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden. In Turkije kreeg de Leidse ploeg met 93-71 klop. In de return kwam het aan op de laatste seconden. Bahcesehir College ging met de hakken over de streep: 87-89. Bahcesehir College moest het vooral hebben van Cameron Clark (21 punten), Dwight Hardy (20 punten) en Trae Golden (19 punten en 9 assists). Overigens speelt dit trio tegenwoordig ergens anders. Voor de Leidse formatie was Braxton Huggins goed voor 22 punten. Zorg en Zekerheid Leiden werkt deze thuiswedstrijd op 27 oktober af.

De derde formatie is Mornar Bar uit Montenegro. Althans, zo luidde de oorspronkelijke naam van de club. In verband met sponsorverplichtingen is de naam aangepast naar Mornar Barsko zlato Bar. Ook deze formatie sneuvelde in de halve finale van de kwalificatieronde voor de FIBA Europe Cup. Mornar Bar bestaat naast spelers uit Montenegro uit drie Amerikanen, drie Serviërs en een speler uit Bosnië en Herzegovina. Op dit moment is Vladimir Mihailovic (op de foto in actie) de topscorer met gemiddeld 19.5 punten per wedstrijd. Dat is nagenoeg hetzelfde gemiddelde als afgelopen seizoen toen de shooting guard voor Okapi Aalst uitkwam. Mornar Bar komt op 10 november naar Leiden.


Eredivisie EuropeCup FIBA

Meer nieuwsberichten