Komend weekend begint de crossborder fase van de BNXT League. Eigenlijk volgens verwachting heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich geplaatst voor de Elite Gold. De regerend BNXT-kampioen begint komende zaterdag met een uitwedstrijd tegen Kangoeroes Basket Mechelen. Het duel in de Winketkaai begint om 20.30 uur.

Bij de start van de crossborder fase is de puntentelling weer aangepast. Zorg en Zekerheid Leiden start met 16 punten. Heroes Den Bosch gaat aan kop met 18 punten. Aris Leeuwarden en Landstede Hammers volgen de Leidse ploeg op één punt. Kangoeroes Basket Mechelen heeft ook een achterstand op Zorg en Zekerheid Leiden van één punt.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft inmiddels weer afscheid genomen van Worthy de Jong. Mister ZZ Leiden was tijdelijk teruggekeerd om de selectie te versterken. David Collins was immers nog niet speelgerechtigd, maar heeft intussen ook al drie competitiewedstrijden afgewerkt. De internationals Maarten Bouwknecht, Marijn Ververs en Luuk van Bree zijn weer teruggekeerd van hun uitstapje met de Orange Lions en hebben zich weer bij de selectie gevoegd.

Kangoeroes Basket Mechelen sloot de Belgische competitie af op een derde plaats. Van de 18 wedstrijden werden er 11 gewonnen. Alleen Filou Oostende (14 gewonnen, 4 verloren) en Telenet Giants Antwerp (12 gewonnen, 6 verloren) gingen de Mechelse ploeg voor. Kangoeroes Basket Mechelen kende een slechte start. De eerste twee wedstrijden – tegen Circus Brussel Basketball en Filou Oostende – gingen verloren. Daarna werd alsnog een plek in de Elite Gold veilig gesteld.

De grote man bij de ploeg uit Mechelen was de Amerikaan Brian Fobbs. In 14 competitiewedstrijden was hij gemiddeld goed voor 20.1 punten per wedstrijd. De Amerikaan raakte echter zwaar geblesseerd en zal dit seizoen niet meer in actie komen. Hij is in het roster vervangen door Jordan Harris. Belangrijk voor Kangoeroes Basket Mechelen is Domien Loubry, die in een ver verleden nog in de Nederlandse competitie actief was. De geroutineerde guard heeft een gemiddelde van 11.8 punten, 1.9 rake driepunters en 5.8 assists.
Een andere speler die in de gaten gehouden moet worden, is Wen Mukubu. Scorend heeft hij geen grote inbreng (gemiddeld 8.4 punten), maar verdedigend (1.7 steals) en reboundend (5.6 gemiddeld, het hoogste van de ploeg) staat hij zeker zijn mannetje. Power forward DeAndre Davis en center Richmond Aririguzoh zijn de enige twee andere spelers die gemiddeld goed zijn voor een score in de dubbele cijfers, respectievelijk 11.0 en 10.8 punten. Wat pleit voor Kangoeroes Basket Mechelen is de diepte van de formatie: negen spelers komen gemiddeld 13 minuten of meer in actie. Joppe Mennes is vanwege een hetsenschudding niet inzetbaar bij Kangoeroes Basket Mechelen.

Vorig seizoen opende Zorg en Zekerheid Leiden de Elite Gold met een 98-93 nederlaag tegen de Mechelse formatie. Bijna twee maanden later leverde de thuiswedstrijd een 84-67 overwinning op.


BNXT_League Elite_Gold Eredivisie KangoeroesBasket Mechelen Preview

Meer nieuwsberichten