De feestdagen zijn weer voorbij, dus het echte werk gaat weer beginnen. Voor Zorg en Zekerheid Leiden betekent dit het vervolg van het nationale deel van de BNXT League en dat begint met een thuiswedstrijd aankomende zaterdag tegen Zeeuw & Zeeuw Basketball Feyenoord. Aanvang uiteraard 20.00 uur in Arena 1574.

Januari wordt een drukke maand voor Zorg en Zekerheid Leiden. Er staan maar liefst acht wedstrijden op de rol: drie voor de FIBA Europe Cup, twee halve finales voor de Basketball Cup en drie voor het nationale deel van de BNXT League. Vijf van deze acht duels vinden in de eigen Arena 1574 plaats.

Te beginnen dus zaterdag tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De ploeg uit Rotterdam startte het seizoen goed. De eerste drie duels werden allemaal in winst omgezet. Op 22 oktober werd de eerste nederlaag geleden, uitgerekend tegen Zorg en Zekerheid Leiden dat met 73-80 de winst pakte. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de Leidse ploeg kort na de start van het derde kwart een 29-48 voorsprong kende. Deze kwam vooral tot stand door een 0-13 run in het tweede kwart. Het ging toen van 18-20 naar 18-33.

De overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden kan als teamprestatie neergezet worden. Vijf spelers schoten zich in de dubbele cijfers, vooropgegaan door Alex Gross die 15 punten liet aantekenen en ook nog eens 10 rebounds en 3 blocks noteerde. Tajion Jones en Marijn Ververs kwamen tot 13 punten, Jibbe Sicking was goed voor 12 punten en Stan van den Elzen, die dus de rest van het seizoen niet meer zal spelen, tekende voor 10 punten.

In dat duel ging Trenton Gibson Feyenoord voor met 21 punten. Zaba Bangala noteerde met 13 punten en 12 rebounds een double double. Stacy Beckton en Maik Bouwer waren allebei goed voor 10 punten.

De beschikbaarheid van fitte spelers zal voor Zorg en Zekerheid Leiden van groot belang zijn. In december miste naast Stan van den Elzen ook Roeland Schaftenaar enkele duels. Dat had wel zijn uitwerking op de andere spelers, die (te) veel minuten moesten maken. Niettemin werd het duel voor de FIBA Europe Cup in Varese wel in winst omgezet en werd, al was het niet zonder moeite, een plek in de halve finale van de Basketball Cup – het Nederlandse bekertoernooi – veilig gesteld. Dat er wel degelijk sprake was van enige vermoeidheid bleek echter wel in de laatste twee thuiswedstrijden tegen Yoast United (64-74 nederlaag voor de beker) en Heroes Den Bosch (55-70 nederlaag voor de nationale competitie).

In het nationale deel van de BNXT League staat Zorg en Zekerheid Leiden met drie nederlagen op een tweede plaats, achter Heroes Den Bosch dat slechts één wedstrijd de tegenstander hoefde te feliciteren. De Leidse formatie moet die plek overigens wel delen met Landstede Hammers. Zorg en Zekerheid Leiden moet op zondag 14 januari op bezoek bij de Hammers en met het oog op de klassering voor de Elite Gold (daarna de nationale play-offs) mag de formatie van coach Doug Spradley zaterdag in elk geval geen fout maken. Alle reden om zaterdag Zorg en Zekerheid Leiden te komen steunen en meteen ook alle bekenden al het beste voor het nieuwe jaar te wensen.


BNXT_League Eredivisie Feyenoord Preview Thuiswedstrijd Zeeuw&Zeeuw

Meer nieuwsberichten