Het is een schril contrast tussen de ploeg van vorig seizoen en die van dit seizoen. Uitwedstrijden in de Dutch Basketball League verliezen was er in het seizoen 2018/2019 niet bij. Dit seizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden pas twee keer buitenshuis voor de competitie weten te winnen. Daar moet verandering in kunnen komen om het zicht op de vierde plaats niet kwijt te raken.

Op de eerste speeldag werd in Rotterdam met de nodige moeite van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord gewonnen. Op 7 december werd de tweede zege op vreemde bodem behaald. Apollo Amsterdam werd in de Apollohal met 81-100 verslagen. Laat dat nou net de tegenstander zijn van aankomende woensdag. Is Zorg en Zekerheid Leiden in staat om bij de hekkensluiter te winnen en het negatieve syndroom van zich af te schudden? Normaal gesproken wel, maar dat dacht iedereen ook van uitwedstrijden bij Den Helder Suns, Aris Leeuwarden en Basketbal Academie Limburg.

Dat je voor de competitie in Zwolle, Den Bosch en Groningen (daar moet Zorg en Zekerheid Leiden nog twee keer naar toe) kunt verliezen, is op zich niet zo bijzonder. Afgezien van afgelopen seizoen dan, ging de Leidse ploeg wel vaker onderuit tegen ploegen uit de geijkte top-4. Dat het tegen de op papier mindere goden dit seizoen vaak mis gaat, is wel opmerkelijk.

Een kniesoor zal overigens zeggen dat Zorg en Zekerheid Leiden in januari ook nog twee keer op vreemde bodem wist te winnen. Dat klopt, maar dat waren wedstrijden voor de Basketball Cup. De tegenstanders voor dat bekertoernooi waren overigens Heroes Den Bosch en Landstede Hammers. Opponenten waarvoor je je niet extra hoeft te motiveren. Net als zondag tegen Landstede Hammers. Zorg en Zekerheid Leiden speelde gedreven en intens. Dat het uiteindelijk niet tot een overwinning heeft geleid, is te wijten aan de keuzes die in het vierde kwart aanvallend én verdedigend gemaakt werden. Niettemin was het een hemelsbreed verschil met de wedstrijd van afgelopen donderdag in Den Helder.

Wanneer Zorg en Zekerheid Leiden woensdag scherp aan de start verschijnt en de juiste intensiteit op het plankier legt, dan moet een overwinning tegen Apollo Amsterdam wel tot de mogelijkheden behoren. De Amsterdammers komen wel met een goed gevoel het veld op. Zij wonnen recent van Basketbal Academie Limburg door van een grote achterstand terug te komen en in de slotfase de winst te pakken. Het was pas de vierde zege van de hoofdstedelingen.

Het meeste gevaar bij de Amsterdammers komt van de Amerikaan Xavier Cannefax. De topscorer van de Dutch Basketball League is per duel goed voor 21.3 punten en 4.6 assists. Berend Weijs, de routinier in het midden, heeft gemiddelden van 13.2 punten, 6.1 rebounds en 1.5 blocks. De lange center kan ook aardig overweg van buiten de driepuntslijn. Mladen Vitkovic is de derde speler die gemiddeld dubbele cijfers noteert: 12.3 punten (en 5.4 rebounds). Siem Uijtendaal en Dexter Hope zijn spelers die ook van ver doel kunnen treffen.

Het duel in Amsterdam begint om 19.30 uur. Livestreams en livestats worden uiteraard ook weer verzorgd. Voor de supporters die van plan zijn te komen, let op: het is tot 21.00 uur betaald parkeren.


ApolloAmsterdam Eredivisie

Meer nieuwsberichten