Dit bericht gaat niet over de Dutch Basketball League (Zorg en Zekerheid Leiden speelt morgen in Den Bosch) noch over de bekerwedstrijd tegen Donar, maar over de achtste finales van de FIBA Europe Cup. Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdag 6 maart de thuiswedstrijd tegen Dinamo Sassari. Een goede uitgangspositie creëren voor de return een week later op Sardinië is de doelstelling voor dit duel.

Dinamo Sassari is dit seizoen al eens in Nederland in actie geweest. De Italianen waren namelijk in de tweede groepsfase ingedeeld in de groep van Donar. De ploeg van Sardinië won beide duels. In MartiniPlaza werd het 78-84 voor Dinamo Sassari. Op Sardinië werd het 97-74. De Italiaanse ploeg leed in de groep één nederlaag en dat was tegen landgenoot Pallacanestro Varese. In eigen huis werd er verloren met 87-90, maar in Varese legde Dinamo Sassari de basis voor de groepswinst door met 69-79 te winnen.

Rashawn Thomas, een 2.03 meter lange forward, is in Europees verband de topscorer van de ploeg met een gemiddelde van 13.9 punten per wedstrijd. Achille Polonara, een forward van 2.05 meter, is de tweede scorer van de ploeg: 12.9 punten gemiddeld. Voor het betere sloperswerk hebben de Italianen de beschikking over de voormalige NBA-speler Jack Cooley. De 2.06 meter lange center is de beste rebounder van de ploeg met gemiddeld 6.3 rebounds. Daarnaast pakt Cooley, die in de NBA is uitgekomen voor de Utah Jazz en de Sacramento Kings, ook nog 10.4 punten per wedstrijd mee.

Scott Bamforth was een van de belangrijkste spelers van Dinamo Sassari, dat overigens gesponsord wordt door Banco di Sardegna. Hij was in de competitie de topscorer van de ploeg uit de Serie A, maar hij raakte in de tweede groepsfase geblesseerd. Om het gemis op te vangen, werden twee Amerikanen ingevlogen: Justin Carter en Tyrus McGee.

Qua statistieken heeft Dinamo Sassari geen echte uitschieter, maar de kracht zit ‘m vooral in de diepte van het team. De ploeg beschikt over vijf Amerikanen, een Canadees en een Senegalees. Polonara speelde trouwens vorig jaar mee met het nationale team van Italië mee tegen de Orange Lions.

In de Serie A neemt Dinamo Sassari de gedeelde achtste plaats in met negen zeges en tien nederlagen. Morgen neemt de ploeg het op tegen de nummer drie van de Italiaanse competitie, te weten Vanoli Basket Cremona. De laatste wedstrijd voor de interland break ging de formatie uit Sardinië niet goed af. In Turijn werd met 102-83 verloren van het lager geklasseerde Fiat Torino. Jaime Smith, een Amerikaanse spelmaker, tekende voor 26 punten, Tyrus McGee kwam tot 20 punten. Rashawn Thomas kwam niet verder dan 8 punten en 8 rebounds. Jack Cooley kwam ook amper in beeld: 7 punten en 7 rebounds. Coach Vincenzo Esposito speelde het duel grotendeels met acht spelers.

Dit was meteen het laatste wapenfeit van Esposito, want een dag later stond hij op straat. Zijn opvolger is Gianmarco Pozzecco. Deze coach speelde twintig jaar in Italië en was zeven seizoenen op rij de leider in assists in de Serie A. In 2004 maakte hij deel uit van het nationale team, dat in Athene zilver won op de Olympische Spelen. Sinds 2012 is de nu 46-jarige Italiaan actief als coach. Als coach van Dinamo Sassari maakt Pozzecco morgen zijn debuut.

Als ‘lucky loser’ kreeg Zorg en Zekerheid Leiden het recht om eerst een thuiswedstrijd af te werken. Het is zaak voor de formatie van coach Rolf Franke om een goed resultaat in eigen huis neer te zetten, in de hoop voldoende marge over te houden in de return. Het bereiken van de kwartfinale zou natuurlijk een fantastische prestatie zijn, maar vooralsnog zijn de Italianen zwaar favoriet.

Maar bij basketbal gaat niet alles volgens logica. Een volgepakte Vijf Meihal kan dan goed van pas komen. Heb je nog geen kaartje gekocht? Waar wacht je dan nog op? Ga snel hierheen en schaf daar je kaartje aan voor deze Europese kraker. Zorg dat je bij dit nu al historische duel aanwezig bent.


DinamoSassari FIBA

Meer nieuwsberichten